Русија

Дијаманти, Гаспромбанка и пусте жеље да ће овај пут бити другачије: 12. пакет санкција Русији

Брисел очајнички тражи начине да смањи приходе Русије, овога пута на мети им је банка која има монопол над трговином гасом
Дијаманти, Гаспромбанка и пусте жеље да ће овај пут бити другачије: 12. пакет санкција РусијиGetty © Andrea DiCenzo / Stringer

Европска унија спрема се да покрене још један талас санкција против Русије, овог пута усмерених на извоз дијаманата из Москве и Гаспромбанку. Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је да су иза овог плана стале Г7 и Белгија, када је реч о трговини дијамантима.

Новим, 12. пакетом санкција, ЕУ продужава сагу о узалудним покушајима да се обузда економска отпорност Русије, оцењује "Рашан маркет", блог који води швајцарски новинар и политички коментатор.

Разговори о ограничавању руске трговине дијамантима појавили су се раније ове године, а сада, пошто су ефекти претходних санкција доведени у питање, Европски парламент је у микс убацио и Гаспромбанку, значајног играча у међународним трансакцијама, а која није погођена рестриктивним мерама.

Док Брисел очајнички покушава да утиче на руски економски пејзаж, Кремљ вешто маневрише, чинећи санкције Запада усмерене на ограничавање његових прихода од нафте неефикасним.

Шта званичници ЕУ очекују од свог новог пакета санкција?

Брисел верује да ће додатна ограничења против Гаспромбанке бити врхунац њиховог санкционог притиска. ЕУ званичници предвиђају да ће ове мере закомпликовати процес поравнања испорученог гаса, што ће на крају истиснути руске произвођаче гаса из кључних региона. Чини се да су комесари ЕУ чврсто уверени да ће, за разлику од претходних подухвата, овога пута исход бити другачији, наводи швајцарски новинар у новом блог посту. 

У њиховој перцепцији, Гаспромбанк је много више од значајног канала плаћања и суштински има монопол над трговином гасом. Према њиховом мишљењу, увођење санкција довешће до њеног колапса.

У светлу растућих цена природног гаса и компликоване геополитичке ситуације, убеђење Брисела да ће нови пакет санкција нешто значити делује врло наивно.

Да би додала мало ироније тој мешавини, Русија узвраћа забраном извоза дизела и других горива. У међувремену, покушаји ЕУ да заустави руске приходе од нафте посустају, јер се већи део нафте продаје ван домашаја наметнутих ограничења, а Москва ужива у слатким плодовима раста цена нафте.

Док се лидери ЕУ хватају за сламку, Кремљ се глатко креће кроз санкције Запада уз помоћ свог стратешког партнерства са Пекингом. Употреба кинеске валуте за значајан део руског увоза показује вештину Москве у избегавању западних санкција и наглашава њено све веће ослањање на Пекинг. У великој шаховској партији глобалне геополитике, потез ЕУ да забрани руске дијаманте и уведе санкције Гаспромбанци више личи на жртвовање пешака него на мат.

image