Свет

Рат Орбана и Европске уније: "Бриселски Руперт Мaрдок прави нови медиј"

У Бриселу можете да чујете само једну верзију ствари, време је да се то промени, замисао је мађарског премијера
Рат Орбана и Европске уније: "Бриселски Руперт Мaрдок прави нови медиј"© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Премијер Мађарске Виктор Орбан се претвара у "бриселског Руперта Мaрдока", уводећи своју верзију "поштеног и избалансираног" новинарства, оцењује данас "Политико".

"Попут 'Фокс њуза', који се супротставља мејнстрим медијима у САД, циљ Орбанових савезника је да створи алтернативну 'собу одјека'", додаје "Политико".

"Врло често, можете да чујете само једну верзију ствари, једну анализу, а мејнстрим воли да чује само себе", рекао је Орбанов главни представник из партије Фидес у Европском парламенту, Балаш Хидвеђи.

"Политко" даље наводи да након прошлогодишњег покретања бриселског сателита будимпештанског труста мозгова Ем-Си-Си, Орбанови савезници сада имају одвојене медијске организације које испитују и критикују институције: "Европски конзервативац" и "Бриселски сигнал".

"Орбан, такође, узима лекције од Владимира Зеленског, правећи гледане ријалити видео-снимке да би поразио бриселску бирократију, отварајући представништво у Ри де ла Лоа, како би донео мађарску удобност у седиште ЕУ", додаје се.

Хидвеђи је објаснио због чега је Будимпешта покренула своје медије.

"Важно је да појаснимо шта радимо, зашто то радимо, и да стварамо савезе. Правимо партнерства како бисмо репрезентовали милионе Европљана који, с правом, осећају да нико заиста не говори о њиховим проблемима", појаснио је Хидвеђи.

Нови медији, додаје "Политико", имају намеру то да промене.

"Уз мото 'уздрмати статус кво', 'Бриселски сигнал' званично је покренут прошлог месеца. Њихов циљ је да унесу 'свеж ваздух' у дебате које се тичу миграција, Украјине, избора 2024. године и 'одбране слободе говора у ЕУ'", рекао је Патрик Иган, главни издавач "Бриселског сигнала".

image