Србија и Балкан

Политичари и медијска удружења против гашења "Јутјуб" канала РТ Балкан: Повез на очи грађанима

Од недопустиве цензуре до изазивања контраефекта код домаћих читаоца, само су неки су од коментара поводом гашења канала "Релативизације" и "Локомотиве" на тој платформи
Политичари и медијска удружења против гашења "Јутјуб" канала РТ Балкан: Повез на очи грађанима© РТ Балкан

Док се медији протерују, а њихов објективни глас ућуткује и брише са различитих канала, многи у Србији се само чешљају - и то они од којих би свако очекивао да се заложе за слободу изражавања, медијске слободе и заштиту новинара.

Наиме, на најновије, седмо по реду гашење Јутјуб канала наше куће РТ Балкан, емисије "Релативизација" Љиљане Смајловић и подкаста "Локомотива", реаговало је Удружење новинара Србије, које је пренело изјаву главног уредника Николе Врзића.

"Јутјуб канали се гасе без било каквог образложења и било каквог упозорења. Речено нам је да је требало да уследе бар три упозорења пре укидања Јутјуб канала, али ниједно нисмо добили. Од надлежних, непознатих особа које нису са српског говорног подручја, добијамо одговоре да је процес у току. Који процес? Ко га води? То ми све личи на Кафкин процес", истакао је Врзић.

Живојин Ракочевић, председник УНС-а, осим кратког коментара "страшно", закључио је да је важно да се овим поводом огласи Удружење, а да је мање битно да се чује његово мишљење као појединца.

Међутим, друго Независно удружење новинара Србије (НУНС), које представља Жељко Бодрижић, остало је немо на наша питања и захтев да изнесу професионални став о цензурисању колега и медија.

Неколицина политичара из опозиције и владајућих партија није се либило да подели незадовољство због цензуре и медијског мрака који диктира "тоталитарна демократија" Запада, којима смета све што је руско и што се коси са наративима ЕУ и НАТО-а. Па макар било речи о професионалном медију какав је РТ Балкан, у коме новинари раде по правилима професије и новинарске етике, а све у складу са правилима канала на којима емитује свој садржај.

Један од последњих гостију емисије "Релативизација" био је председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, који каже да најоштрије осуђује такво поступање.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, за РТ Балкан каже да је цензура у начелу непримерена.

"Било која цензура, која је мимо оног уобичајеног реаговања на промовисање насиља, мржње и неког сличног садржаја, је недопустива у слободним земљама. Могу да кажем да је потпуно ирелавантно каква је уређивачка политика било ког медија и конкретне емисије, мора да постоји право на различито мишљење и право да се оно искаже. Свако ограничавање те слободе је ограничавање слободе свих грађана", поручио је Лутовац.

Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, каже да га не чуди што су без било какве опомене наши канали забранили на "Јутјуба".

"С обзиром да је у току рат, који није сукоб између Русије и Украјине, већ Запада и Руске Федерације, не чуди. То је јасно од првог дана, то је јасно још од 2008. године када су на букурештанском НАТО самиту Путину одговорили да ће Грузија и Украјина постати чланице НАТО блока, не хајући нимало за легитимне безбедносне бриге Руске Федерације у случају да Алијанса изађе на њене границе", објаснио је Јовановић и додаје да је ово само наставак рата.

"Пошто 'Јутјуб' држи запад, не треба да вас чуди да се само наставило оно што је почело кад је почео рат, а то је да се Русија скрајне, да се са медијске сцене скину сви садржаји које Запад сматра за руске или контролисане од руске државе. Такође су забрањени и "Спутњик" и "РТ" у земљама Запада. То је наставак једне исте политике, која говори о њиховој аргументованој расправи, слободи штампе, о чувеним тзв. демократским вредностима на Западу. Још једном се показало да кад су у питању њихови интереси, ништа од тога не важи", поручио је председник ДСС-а.

Милица Ђурђевић Стаменковски из странке "Заветници" каже да је гашење "Јутјуб" канала РТ Балкан очајнички покушај да се заустави сваки вид објективног извештавања о ситуацији у земљи, региону и свету.

"То је практично стављање повеза на очи грађанима. Међутим, мислим да ће изазвати само контраефекат, јер људи у Србији све мање имају поверења у ЕУ, а све више у БРИКС. Један од разлога је то што Запад покушава да одржи Србију у политичкој, економској, али и медијској изолацији. Западна логика је да медији не треба да преносе стварност, него да је креирају", наводи она и додаје да су за њих демократија и слобода говора само мантре.

Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке за РТ Балкан је подсетио да су и њему већ четири године угашени профили на Твитеру, Инстаграму и Фејсбуку.

"Нисам имао искуство са Јутјубом, али је вероватно да ти људи воде антисрпску политику, што и не чуди с обзиром на то ко тачно стоји иза. Све су то приватне компаније, све контролишу, може им се", закључио је Шешељ и додао да је  глобализам најгори облик тоталитаризма.

Иван Костић, потпредседник Српског покрета Двери, каже да је као велики љубитељ редакције РТ, очекивао да ће се овако нешто десити.

"Поготово после медијске промоције, реклама и билборда широм Србије. Таква одлука је у складу са политиком Брисела и Вашингтона, где је из Стејт департмента речено да 'руски малигни утицај' на Балкану мора да се утиша. То је је један од корака да се угаси глас слободних медија и став људи који вас читају и бивају свесни шта се дешава у Украјини или Гази", наводи Костић.

У питању су, како тврди, задњи трзаји америчке администарције чији се утицај смањује на Балкану, а поготово у земљи у којој је 85 одсто српског становништва за Русију, Владимира Путина и руску специјалну операцију.

"Мој савет је да тужите Јутјуб, мораћете да их добијете", подвукао је он.

image