Свет

Четрдесет радника заробљено у срушеном тунелу у Индији: Разговарају путем цеви (ФОТО, ВИДЕО)

Нада за спас је специјализована бушилица уз помоћ које би се ископао отвор за цев да би радници испузали
Четрдесет радника заробљено у срушеном тунелу у Индији: Разговарају путем цеви (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo

Четрдесет индијских радника више од четири дана је заробљено у тунелу у хималајској држави Утараканд, урушеном због клизишта, а како Би-Би-Си пише, тренутно им је једина нада за спас - специјализована бушилица. Уз помоћ ње би требало избушити пролаз, а затим у њега ставити цев кроз коју би радници заточени двестотинак метара од отвора могли да испузе.

Власти су за Би-Би-Си рекле да не желе да спекулишу колико би требало да траје чишћења рушевина, али да очекују "позитиван развој догађаја" до вечерас.

Савезни министар ВК Синг је песимистичнији - рекао је новинарима да би спасавање могло да потраје још два- три дана.

Радници у тунелу су безбедни и уз помоћ цеви снабдевени су храном, водом и кисеоником – имају комуникацију са спасиоцима, уз помоћ воки- токија.

Спасилац Дипак Патил, тврди да се у тунел упумпава довољно кисеоника, тако да "неће бити никаквих проблема у погледу дисања". Он је додао да је тунел добро осветљен, а да радници нису деморалисани.

Нова опрема - тешка хоризонтална бушилица са бургијом довезена је војним авионима у три дела и састављена је на месту несреће.

Стручњаци кажу да је машина довољно моћна да копа пет метара рушевина на сат.

План је да се избуши рупа која је довољно широка да стане у металну цев пречника 900 милиметара, како би радници могли да се кроз њу провуку.

То је, указује Би-Би-Си, можда лакше рећи него учинити. Раније коришћена машина је оманула – операцију спасавања су ометала нова урушавања, али и честа клизишта. Пробало се и са багерима- исто тако неуспешно.

"Када сам стигао овде, разговарао сам са својим сином преко цеви коју званичници користе за комуникацију. Сине, ја сам! Твој отац је овде. Овде сам напољу. Чекам те. Изаћи ћеш ускоро. Не брини", рекао је мушкарац чији је син заробљен у рушевинама.

Тунел Силкиарау округу Утаркаши део је амбициозног пројекта градње аутопута који би повезао позната места ходочашћа у држави Утараканд. У планинској држави, где се налази неколико хималајских врхова и глечера, налазе се нека од најсветијих места за хиндуисте.

image