Свет

Хорско певање чланица НАТО-а: На Пољску је пала украјинска ракета, али крива је Русија

И премијерка Италије поручила да одговoрност за пад ракете мора да сноси Москва
Хорско певање чланица НАТО-а: На Пољску је пала украјинска ракета, али крива је Русија© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Након што је немачки канцелар Олаф Шолц поручио да није битно чија је ракета пала у Пољској, те да је Русија свакако крива јер је напала Украјину, идентичан став изнела је и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Могућност да је украјинска противваздушна ракета пала на Пољску не мења суштину, навела је Мелони и поручила да је одговорност на руској страни.

"Русија мора да сноси пуну одговорност", поручила је премијерка Италије.

Москву је оптужио и генерални секретар НАТО-а. Јенс Столтенберг је саопштио да прелиминарна анализа Алијансе показује да је инцидент вероватно изазвала украјинска ракета противваздушне одбране "испаљена у циљу обдране украјинске територије од руских напада крстарећим ракетама".

Међутим, и он сматра да је Русија крива, без обзира на то што је највероватније украјинска ракета пала на територију Пољске.

"Да будем јасан, ово није кривица Украјине. Русија сноси крајњу одоговорност, јер наставља свој илегални рат против Украјине".

Пољски председник Анджеј Дуда такође је саопштио да постоји велика вероватноћа да је украјинска ракета пала на територију Пољске, те да нема доказа да је ракету испалила руска страна.

Он је истакао да нема назнака да је реч о намерном нападу на Пољску, као и да активација Члана 4 Повеље НАТО-а "можда неће бити неопходна".

image