Свет

Украјина у страху: Застарели модели Ф-16 не могу да се боре против руског Су-35

Старији модели могу да помогну у заштити унутрашњости земље од ракета, беспилотних летелица, али не за постизање предности у ваздуху, оцењује саветник команде украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат
Украјина у страху: Застарели модели Ф-16 не могу да се боре против руског Су-35© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Застарели модели америчких ловаца Ф-16 не могу да се боре против руских Су-35 и самим тим Кијеву не могу да дају никакву предност у ваздуху, признао је саветник команде украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат.

"Уобичајени застарели модели Ф-16 неће моћи да издрже руски Су-35. Потребна нам је модификација Ф-16 која може да добије предност у ваздуху над руском опремом. Старији модели могу да помогну у заштити унутрашњости земље од ракета, беспилотних летелица, али за постизање предности у ваздуху потребни су авиони чије тактичко-техничке карактеристике неће бити инфериорне у односу на Су-30, Су-35, Су-34", казао је Игнат за украјинске медије.

Холандске власти су раније саопштиле да шаљу пет својих борбених авиона Ф-16 у Румунију за обуку украјинских пилота, напоменувши да намеравају да пошаљу до 18 таквих ловаца у центар за обуку.

Холандија и Данска су прве пристале да Украјини обезбеде ловце Ф-16, док је Бела кућа саопштила да ће Украјина добити борбене авионе из трећих земаља када њени пилоти заврше обуку. 

Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен рекла је да Хаг очекује да пошаље прве ловце Ф-16 у Кијев почетком следеће године.

image