Свет

Руски ловац Су-34 први пут лансирао балистичку ракету: "Кинжал" отвара нове могућности

Интеграција "кинжала" у Су-34 има значајне последице на више локација на којима су ти авиони распоређени, од Арктика и Далеког истока до бојних поља у Украјини и Сирији
Руски ловац Су-34 први пут лансирао балистичку ракету: "Кинжал" отвара нове могућностиwww.globallookpress.com © United Aircraft Corporation

Руско ваздухопловство је први пут искористило ударне ловце Су-34 за лансирање балистичких пројектила, што је способност тог авиона која раније није била позната и која би могла да промени начин на који се летелице користе, пише портал "Милитари воч".

Такав развој је уследио након извештаја о повећању производње дотичне ракете, Кх-47М2 "кинжал", која је од краја 2017. године интегрисана на модификоване пресретаче МиГ-31 који су носили назив МиГ-31К и, за касније варијанте, МиГ-31И.

Док је тренутно у употреби само око 30 до 35 авиона МиГ-31К/И, Су-34 је најраспрострањенија класа ловаца у руском ваздухопловству са преко 120 који су у служби.

Разлика у бројкама је додатно наглашена чињеницом да Су-34 захтева знатно мање одржавања и има веће стопе расположивости и ниже оперативне трошкове од МиГ-31, што га чини оптималним авионом за распоређивање пројектила "кинжал".

Интеграција "кинжала" у Су-34 има значајне последице на више локација на којима су ти авиони распоређени, од Арктика и Далеког истока до бојних поља у Украјини и Сирији. Су-34 је тактички борбени авион са највећим дометом у на свету, а други највећи после МиГ-31.

Као далеко модернија летелица са ефикаснијим дизајном, он може да носи много теже терете на дужим удаљеностима.

Одбрамбени званичник је 4. септембра анонимно известио о првом ракетном удару "кинжала" са ловца Су-34.

"Ловац Су-34 користио је хиперсоничну ракету 'кинжал' у Специјалној војној операцији. Прва посада која је успешно извршила такав задатак добиће државне награде", рекао је он.

Ракете "кинжал" су у великој мери коришћене на украјинском ратишту, а једно од њихових најзначајнијих достигнућа је уништавање новоиспоручених ракетних батерија "патриот" у украјинској престоници Кијеву у мају, када су испаљени из ударних ловаца МиГ-31К.

Те ракете су веома погодне за маневрисање и тешко их је пратити, што их у комбинацији са њиховом брзином која се приближавају вредности од девет маха чини веома тешким за пресретање, наводи портал "Милитари воч".

Оне могу да носе различите типове бојевих глава и производе се на истим производним линијама као и ракете 9М723 за копнени систем "искандер-М" чији је производни капацитет вишеструко повећан током прошле године.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner