Свет

"Њузвик": Ако Запад покуша да заустави руску "флоту из сенке", Москва ће морати да реагује

Као одговор на руско заобилажење санкција, ЕУ би могла да захтева од Данске да прегледа танкере који превозе терет од источног Балтика, што би могло да доведе до директног сукоба или опасних поморских маневара
"Њузвик": Ако Запад покуша да заустави руску "флоту из сенке", Москва ће морати да реагујеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Покушај да се сузбију бродови који су помогли Русији да тргује нафтом упркос западним санкцијама могао би да доведе до сукоба на мору између Запада и Русије и еколошке катастрофе, упозорио је стручњак за геополитички ризик за "Њузвик".

Ограничавање цене барела руске сирове нафте из мора на 60 долара од децембра 2022. у почетку је изазвало нагли пад прихода на нафту и буџетски дефицит. Москва је, међутим, покушала да пронађе нова, углавном азијска тржишта за своје енергенте, заобилазећи санкције коришћењем "флоте из сенке".

Као одговор, ЕУ би ускоро могла да захтева од Данске да прегледа танкере који превозе терет од источног Балтика и пролазе кроз данске мореузе, објавио је "Фајненшел тајмс", позивајући се на неименоване изворе.

Конвенција УН о поморском праву која регулише поморски саобраћај укључује клаузуле које дозвољавају државама да задрже пловила ако постоје докази да би могли да представљају велику опасност и да проузрокују штету на обали.

Маркус Корхонен, виши сарадник за управљање геополитичким ризицима, истакао је за "Њузвик" да је руска флота састављена углавном од старијих бродова који не испуњавају услове за међународно осигурање и представљају "значајан еколошки ризик".

Међутим, могућност да Данска прегледа и заустави те бродове како би пооштрила режим санкција Русији и ублажила опасност од изливања нафте, представља још један проблем.

"Имајући у виду колико је Русији важна зарада од извоза енергената, у случају да њени танкери буду систематски спречени да плове Балтичким морем, Русија ће морати да реагује", рекао је Корхонен.

Он је додао да постоји забринутост да се брод неће зауставити када га на то позове данска морнарица, што би могло да доведе до директног сукоба или опасних поморских маневара нафтних танкера у уском и плитком мору, чије би импликације на животну средину могле да буду страшне.

Ограничавање руског извоза енергената представља велики проблем за Запад. Министарство финансија САД је у октобру контактирало компаније за управљање бродовима у 30 земаља тражећи информације о око 100 бродова за које сумња да су прекршили санкције, пренео је Ројтерс, позивајући се на неименовани извор из Министарства финансија.

image