Русија

Европа отишла корак даље: Казна за фирме које помажу Русији да избегне санкције

Пакет је, такође, усмерен и на смањење прихода, које Русија добија од извоза дијаманата у Европу и партнерске земље, а укључује и забрану увоза и извоза одређене робе, као и пооштравање цена нафте
Европа отишла корак даље: Казна за фирме које помажу Русији да избегне санкције© Enavto.elements.com

Дванаести пакет санкција Европске уније против Русије укључиваће жестоке мере против компанија трећих земаља, уз помоћ којих се данас заобилазе санкције уведене против Москве, открио је за "РИА Новости" неименовани представник из Европске комисије. 

Према његовим речима, предлог дванаестог пакета санкција је предат на разматрање, те је тако потврђена изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља од ове недеље да ће нове санкционе мере највероватније бити представљене током недеље.

"Нови пакет ће укључивати нове забране увоза и извоза, акције које имају за циљ пооштравање цена нафте и жестоке мере у односу на компаније трећих земаља, које заобилазе санкције", рекао је саговорник "РИА Новости".

"Пакет је, такође, усмерен и на смањење прихода, које Русија добија од извоза дијаманата у Европу и партнерске земље".

Све то биће учињено у тесној сарадњи са партнерима из Г7, каже овај саговорник из Европске комисије. 

"Потврђујемо да су заједнички предлози ЕК и врховног представника ЕУ (Жозепа Бореља) у оквиру предложеног 12. пакета санкција прихваћени од стране комисије. Сада државе-чланице ЕУ треба да једногласно усвоје пакет", поручио је саговорник.

На нову најаву санкција данас су одреаговали и из Министарства спољних послова Русије. 

Портпаролка министарства Марија Захарова оценила је да је то још једна пројава агресије Запада и да тиме ЕУ крши међународно право. Из Москве поручују да ће одговорити на нове мере и додају да рестрикције неће донети ништа ново. 

Раније током дана Захарова је на брифингу за медије говорила детаљније о економској ситуацији у земљи и направила паралелу између стања у Русији и ЕУ. Више о томе прочитајте у посебној вести овде

image