Свет

Бајден: Палестинци заслужују своју државу; Нетанијаху: Притискају нас, али не одустајемо

Ситуација у граду Гази и даље је критична, а запослени при агенцијама Уједињених нација одбијају да се евакуишу у безбеднију зону
Бајден: Палестинци заслужују своју државу; Нетанијаху: Притискају нас, али не одустајемо© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да постоји велики међународни притисак због противљења израелском рату против Хамаса.

Он је рекао да заједно са својим колегама одбија притисак и јасно ставља до знања свету да ће Израел наставити да се бори до победе док не уништи Хамас и не врати своје таоце кући.

Најмање 50 људи је погинуло када су израелске снаге напале школу Ел Факура избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, рекао је званичник Министарства здравља у Гази.

Више од 80 људи убијено је у суботу у двоструким израелским ударима на избеглички камп Џабалија, саопштило је Министарство здравља Газе.

У израелском гранатирању Кан Јуниса на југу Газе погинуло је најмање 26 особа док су десетине рањене у 43. дану рата у Појасу Газе.

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да Палестинци "заслужују своју државу", као и да Газом и Западном обалом мора владати обновљена палестинска администрација.

Све најновије вести из Појаса Газе могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 18. нов 2023 • 22:14

    22:14

    Нетанијаху: Притискају нас, али не одустајемо док не ослободимо таоце и уништимо Хамас

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да постоји велики међународни притисак због противљења израелском рату против Хамаса.

    Он је рекао да је Израел "елиминисао хиљаде терориста", укључујући високе команданте и уништио командна места и тунеле.

    "Идемо напред пуном снагом", истакао је Нетанијаху на конференцији за новинаре, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Док Израел има подршку САД и других за рат који је у току, "постоји све већи притисак на нас, у САД и другим земљама", казао је он.

    Нетанијаху је рекао да је Израел на све начине игнорисао захтеве са многих страна, укључујући притисак да не покрене копнену инвазију, да се не иде у град Газу, а затим да се не иде у болницу Ел Шифа.

    Он је казао да је Израел био непоколебљив.

    "Притискали су нас и да пристанемо на потпуни прекид ватре. Одбили смо. И јасно сам ставио до знања да ћемо пристати само на привремени прекид ватре и само у случају да нам врате наше таоце", нагласио је Нетанијаху.

    Он је рекао да заједно са својим колегама одбија притисак и јасно ставља до знања свету да ће Израел наставити да се бори до победе док не уништи Хамас и не врати своје таоце кући.

    "Инсистирамо на нашим суштинским безбедносним и дипломатским интересима... суочени са великим противљењем. Када наши непријатељи и наши пријатељи препознају наш чврст став, када га чују у интервјуима за међународне медије и у разговорима са лидерима, добијамо неопходан маневарски простор за наставак операције. Ово се не може узети здраво за готово", истакао је Нетанијаху.

  • 20:41

    Бајден: Палестинци заслужују своју државу

    Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да Палестинци "заслужују своју државу".

    Амерички лидер рекао је и да Газом и Западном обалом мора владати обновљена палестинска администрација, преносе "РИА Новости".

    Говорећи о америчкој помоћи Украјини, казао је да је циљ заштита америчких трупа од умешаности у сукоб са Русијом.

    Америчка подршка Украјини штити америчке војнике од директног учешћа у конфликту, рекао је председник САД Џозеф Бајден у чланку за "Вашингтон пост".

    "Ми тиме што подржавамо смеле Украјинце који бране своју земљу и слободу држимо америчке снаге ван тога", написао је Бајден.

    Он је додао да та подршка произлази из интереса САД и читавог света.

    Русија у Украјини и Хамас у Израелу покушавају да са карте избришу демократију суседних земаља, рушећи регионалну стабилност.

    "Америка не може и неће дозволити да се то деси", написао је Бајден.

  • 19:46

    Коен: Израел ће спроводити безбедносну контролу у Гази након рата, ПА није решење

    Израелски министар спољних послова и члан политичко-безбедносног кабинета Ели Коен изјавио је данас да Палестинска самоуправа (ПА) није решење за питање будућег управљања Газом.

    У интервјуу за израелски "Канал 12", он је рекао да ће постојати "израелска безбедносна контрола од (реке) Јордан до (Средоземног) мора у сваком тренутку", пренео је Харец.

    ПА "до данас није осудила догађај од 7. октобра" и ''наставља да исплаћује плате убицама Јевреја", рекао је он.

    Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је раније данас да само ПА може да управља Појасом Газе када се буде завршио рат између Израела и Хамаса, пренео је Ројтерс.

    "Хамас не може више да контролише Газу", рекао је Борељ.

  • 19:30

    Иранци демонстрирали против убистава Палестинаца

    Хиљаде грађана протестовало је данас у Ирану против израелских убистава више од 12.000 Палестинаца, укључујући 5.000 деце, у Гази.

    Иранска државна телевизија приказала је демонстранте како носе лажне торбе за лешеве као симбол деце убијене у израелским нападима у Гази уочи Светског дана детета у понедељак, пренео је Ројтерс.

    У међувремену, командант иранске Револуционарне гарде Хосеин Салами обратио се на скупу у Техерану, рекавши да Палестина стоји на путу рата исцрпљивања и да ће се Израел суочити са дефинитивним поразом и завршити на сметлишту историје.

    "Битка није завршена. Исламски свет ће учинити све што мора. Преостали су још велики (неискоришћени) капацитети", рекао је он не помињући могуће потезе Ирана да се придружи сукобу.

    Иранско Министарство спољних послова позвало је међународну заједницу да помогне у заустављању "машине за убијање и организованог тероризма ционистичког режима против палестинског народа и да ционистичке криминалце позове на одговорност правди и међународном праву".

  • 18:25

    Шолц критиковао израелску политику насељавања на окупираној Западној обали

    Немачки канцелар Олаф Шолц критиковао је данас израелску политику насељавања на окупираној Западној обали и поновио позиве за решење две државе за Израел и Палестинце.

    "Не желимо никаква нова насеља на Западној обали, ни насиље досељеника над Палестинцима на Западној обали", рекао је Шолц, пренео је Ројтерс.

    Шолц је такође истакао значај немачке хуманитарне помоћи упућене Палестинцима.

    "Немачка није само на страни Израела, већ је заједно са САД највећи донатор хуманитарне помоћи за Палестинце", истакао је Шолц, наводећи да без те помоћи не би могле да раде болнице и школе.

  • 18:08

    Министарство здравља Газе: Више од 80 погинулих у двоструким израелским нападима на избеглички камп

    Више од 80 људи убијено је у суботу у двоструким израелским ударима на избеглички камп Џабалија, саопштило је министарство здравља Газе.

    "Најмање 50 људи" убијено је у израелском нападу у суботу рано ујутро на школу Ел-Факурa коју води УНРВА у избегличком кампу Џабалија где се налазе расељени Палестинци", рекао је званичник министарства здравља Газе, преноси агенција Франс прес.

    У другом удару на посебну зграду у логору погинуле су 32 особе из исте породице, од којих 19 деце, према званичницима.

    Министарство је објавило списак од 32 члана породице Абу Хабал за које се наводи да су убијени у највећем избегличком кампу у Гази, преноси агенција Франс прес.

  • 16:44

    Агенција УН: Израелски напади на школе морају престати

    Генерални комесар Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) Филипе Лазарини рекао је, поводом данашњег израелског напада на школу УН у кампу Џабалија не северу Појаса Газе, да такви напади морају престати и да не смеју постати уобичајени.

    Лазарини је навео да је добио снимке тога напада у којем је погинуло на десетине људи.

    Лазарини је на платформи Икс написао да се хитно мора успоставити прекид ватре ради достављања хуманитарне помоћи, пренео је Ројтерс.

    Најмање 50 људи је погинуло када су израелске снаге напале школу Ал-Факура избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, рекао је званичник министарства здравља у Гази које води Хамас.

  • 15:45

    Најмање 15 људи погинуло у израелском нападу западно од Кан Јуниса

    Најмање 15 људи погинуло је данас у израелском ваздушном нападу који је погодио кућу западно од Кан Јуниса на југу Појаса Газе, рекли су здравствени званичници из болнице Насер.

    Претходно је палестинска новинска агенција Вафа јавила да је најмање 26 Палестинаца, већином деце, погинуло током ноћи у израелском бомбардовању стамбене зграде у региону Кан Јуниса.

    "Тајмс ов Израел" преноси да је у нападима рањено неколико десетина људи и да је погођена област око индонежанске болнице у граду Беит Лахија на северу Појаса Газе, као и мете у кампу Џабалија, такође на северу.

  • 15:07

    У Варшави у току пропалестински протести

    У центру Варшаве у току је пропалестински скуп, у којем учествује више од 1.000 људи, јављају "РИА Новости". 

  • 15:04

    Министарство здравља у Гази: Најмање 50 људи погинуло у израелском нападу на школу Ел Факура

    Најмање 50 људи је погинуло када су израелске снаге напале школу Ел Факура избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, рекао је званичник Министарства здравља у Гази.

    Званичник је рекао да се напад догодио у зору.

    Палестинско Министарство спољних послова саопштило је да напад на школу Ел Факура доказује да израелски рат објављен цивилима има за циљ да, како се наводи, "очисти цео северни део Појаса Газе од Палестинаца", објавила је Ал Џазира.

    Тај медиј је претходно јавио да је око 200 људи убијено данас у израелском нападу на школу Ел Факура.

    Избеглички камп Џабалија недељама је био мета израелских напада јер Израел тврди да су у њему смештени палестински борци.

    Израелска војска је такође више пута погађала школе и објекте под контролом УН.
    У израелском нападу на школу Ел Факура почетком новембра погинуло је најмање 12 људи, а повређено је више од 50.

    Ту школу у северној Гази воде Уједињене нације.

image