Свет

Право лице Сан Франциска: Бескућници, неред и насиље поново на улицама

О Сан Франциску, који је недавно посетио лидер Кине, на мрежама се говори већ данима. На његов изглед последњих дана корисници реагују на различите начине: неки са тугом што реда у њему поново нема, а други хумористички, уз објаву видео снимака "правог" Сан Франциска
Право лице Сан Франциска: Бескућници, неред и насиље поново на улицама© Tanjug/Gabrielle Lurie/San Francisco Chronicle via AP

Након одласка кинеског председника Си Ђинпинга из Сан Франциска, у којем је био одржан овогодишњи самит лидера Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК), познати град на западној обали Сједињених Америчких Држава вратио се у своје уобичајено - жалосно стање.

На мрежи "Икс" (бивши Твитер) корисници коментаришу како изгледа Сан Франциско, те је тако један од њих на њој објавио слику града након одласка председника Кине, и испратио је коментаром:

"И пре него што је авион Си Ђинпинга слетео, бескућници су се вратили на улице Сан Франциска. Било је лепо док је трајало".

Ипак, иако је "неуредан изглед" овог града пажњу шире јавности привукао тек недавно, након "генералног чишћења", корисници на друштвеним мрежама попут, на пример, Инстаграма, неретко објављују снимке Сан Франциска, на којима се види катастрофа: улице су пуне наркомана, људи без свести леже на земљи, поред којих други, већ навикнути на ову трагедију, пролазе уобичајено на путу до посла.

"Да ли је ово та Америка о чијој снази сви причају", и "САД су земља трећег реда", само су неки од коментара корисника друштвених мрежа, док се други питају због чега влада финансира сукобе ван својих граница, попут оног у Украјини, када се "у њеном дворишту" дешава деградација становника. Није ли потребно ипак пажњу обратити на унутрашње проблеме, пита се део корисника Инстаграма. 

Ипак, да је проблема у том граду било и за време посете Си Ђинпинга показују снимци са "Икса". Наиме, на њима се види како грађани насилно скидају заставе Кине и САД са ограда, које су окруживале улице којим је прошао аутомобил кинеског лидера. Агресија дела становника се даље наставља и прераста у међусобне уличне туче и галаму. Како се испоставило, у питању је била акција скидања кинеских застава, коју су приредили антикинески демонстранти... 

Који су се затим сукобили са активистима који подржавају Комунистичку партију Кине.

Ипак, "Иксом" круже и видеи попут оног који можете видети испод, а којим корисници иронично показују какав то Сан Франциско Си Ђинпинг није успео да види.

image