Свет

Генерално чишћење Сан Франциска због "фенси" госта Си Ђинпинга

Град који пропада због бескућништва и растућег криминала, уређен је пред самит Азијско-пацифичке економске сарадње
Генерално чишћење Сан Франциска због "фенси" госта Си Ђинпингаwww.globallookpress.com © Michael Ho Wai Lee/Keystone Press Agency

Долазак "фенси лидера", Си Ђинпинга на годишњи самит лидера Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК), приморао је гувернера Калифорније Гевина Њусома на једно брзинско, али детаљно распремање Сан Франсиска.

Град домаћин самита који би требало да обнови пољуљане везе Америке и Кине сада је очишћен и то по "фенг шуију" - кампови за бескућнике у центру града су нестали, тротоари су углачани, графити обрисани, а мурали и украсни пешачки прелази су додати на прометне области.

Њусом је признао да је труд да се Сан Франциско среди пред Сијев долазак тепмиран. Идеја му је, изгледа, да мало "пропере" јавни имиџ града који је годинама запрљан растућим бескућништвом и криминалом.

"Знам да људи кажу: 'О, они само чисте ово место јер све те фенси вође долазе у град.' То је тачно и истина. Али истина је и да смо месецима и месецима пре АПЕК-а водили различите разговоре и подигли смо границу очекивања између града, округа и државе, као и наших савезних партнера да сви морамо да радимо више и да радимо боље", рекао је Њусом, а пренео "Њузвик".

Њусом,  који је иначе бивши градоначелник Сан Франциска, обећао је да ће становници Калифорније "видети много више овога по целом граду и широм Залива".

"Очигледно, сваки пут када организујете догађај, по дефиницији... знате, кад вам долазе гости, ви ћете почистити кућу", рекао је Њусом.

Изјаве демократског гувернера изазвале су талас критика на друштвеним мрежама. 

"Гувернер Њусом наређује да се уклоне кампови за бескућнике у Сан Франциску у очигледном покушају да импресионира свог новог најбољег пријатеља, кинеског комунистичког диктатора. Штета што нема жељу да импресионира оне који заправо живе у Калифорнији", написала је на Твитеру бивша сенаторка Калифорније Мелиса Мелендез.

Калифорнијски републикански посланик Кевин Кили, навео је на "Иксу" да Њусом "покушава не само да се спаси од понижења, већ и да сакрије последице неуспешне политике коју жели да наметне остатку земље".

image