Свет

НАТО не жели ескалацију сукоба са Русијом: Неће бити забране летења изнад Украјине

Увођење забране би изазвало директан сукоб Русије и НАТО, сматра Берлин
НАТО не жели ескалацију сукоба са Русијом: Неће бити забране летења изнад Украјинеwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Немачка и њени НАТО партнери не планирају да затворе украјински ваздушни простор након што су украјинске ракете убиле две особе у селу близу границе између Пољске и Украјине, саопштено је из Берлина.

Портпарол немачке владе Волфганг Бухнер рекао је новинарима да би такав потез могао да изазове директан сукоб између Русије и НАТО снага.

"Заједно са свим својим савезницима сагласили смо се да желимо да избегнемо даљу ескалацију овог рата у Украјини", рекао је он.

Портпарол немачког министарства одбране Кристијан Тилс, рекао је да је Берлин предложио да помогне Пољској тако што ће патроолирати њеним ваздушним простором. Према речима званичника, немачки авиони "јурофајтер" могли би да буду распоређени већ "сутра".

Поруке из Берлина уследиле су након што је фински министар спољних послова Пека Хависто рекао да не искључује дискусију унутар НАТО-а о затварању украјинског ваздушног простора. Хелсинки није члан Алијансе, али је поднео захтев за придруживање.

Хависто је на конференцији за новинаре упитан да ли би НАТО могао да размотри могућност затварања украјинског ваздушног простора, с обзиром на то да је сукоб у земљи довео до тога да пројектили лете на територију суседних држава.

"Сигуран сам да ће се разговарати о затварању ваздушног простора", рекао је он. Уколико би се то догодило, то би значило да би "сваки авион" који уђе у такву зону био оборен, додао је Хависто.

Он је међутим признао да би било невероватно тешко извести такву операцију. "То је огроман простор за надзор из ваздуха и огромна војна надзорна мисија за надгледање тако велике земље као што је Украјина. Постоје огромни војни изазови", рекао је министар и додао да се "разматрају различите опције за заштиту Украјине и њеног цивилног становништва".

Фински званичник се уздржао од приписивања кривице за експлозију у којој су погинуле две особе у пољском селу Прзеводов, близу украјинске границе. Он је такође прокоментарисао извештаје да је ракета највероватније испаљена из Украјине, а не из Русије. "Наравно, усред непријатељстава, увек се може догодити да нешто не урадите намерно", рекао је он.

У уторак су локални медији јавили да су два радника фарме у селу погинула у експлозији коју су изазвале ракете. Пољско Министарство спољних послова саопштило је да иза инцидента стоји "пројектил руске производње" да би касније пољски председник Анджеј Дуда рекао да је пројектил вероватно украјинска противваздушна ракета.

Руско министарство одбране негирало је умешаност, рекавши да Москва тог дана није извела никакве нападе на циљеве у близини пољско-украјинске границе. Министарство је у среду саопштило да су руски војни стручњаци анализирали фотографије са лица места и идентификовали делове пројектила "као елементе ракете из система противваздушне одбране С-300 који користи Ваздухопловство Украјине".

image