Свет

Најмање 13.000 мртвих у Гази; Бајден: Близу договора о таоцима; Путин на самиту БРИКС-а

Хамас је спреман да ослободи групу од 50 талаца у првој фази у замену за петодневни прекид ватре, ослобађање око 150 палестинских жена и деце заточених у Израелу и увоз горива у Газу, преносе израелски медији
Најмање 13.000 мртвих у Гази; Бајден: Близу договора о таоцима; Путин на самиту БРИКС-а© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Сукоб у Појасу Газе ушао је у 45. дан, односећи нове жртве и доносећи додатне патње цивилном становништву.

Влада Газе, коју води Хамас, саопштила је да је најмање 13.000 Палестинаца, међу којима је 5.500 деце, убијено у израелском бомбардовању и војним акцијама које трају од 7. октобра.

Приликом напада тог дана, Хамас је узео око 240 талаца, а како извештавају израелски медији у преговорима о њиховом ослобађању остварен је одређени напредак.

Према сазнањима израелског листа "Инет" која преносе "РИА Новости", позивајући се на катарске изворе, Хамас је спреман да ослободи групу од 50 талаца у првој фази у замену за петодневни прекид ватре, ослобађање око 150 палестинских жена и деце заточених у Израелу и увоз горива у Газу. 

Међутим, Хамас је указао да не зна где се налазе сви отети Израелци и да ће морати да их лоцира у првим данима примирја под условом да се Израел уздржи од ваздушних удара.

Осим тога, Хамас је наводно спреман и да повећа број ослобођених талаца уколико се буду нашли у Појасу Газе током примирја. Израелски преговарачи изражавају наду да би још 20-25 отетих могло бити додато првобитно најављеној цифри од 50 талаца који ће бити ослобођени на овај начин.

Како је објавио израелски "Херец", позивајући се на извор укључен у преговоре, број и идентитет талаца који ће бити ослобођени још нису договорени, а разговори се настављају.

  • 20. нов 2023 • 20:40

    20:40

    Путин учествује на хитном самиту БРИКС-а о Гази

    Руски председник Владимир Путин придружиће се хитној видео конференцији са другим лидерима БРИКС-а у уторак како би разговарали о текућој ескалацији између Израела и Хамаса, саопштено је из Кремља.

    Раније у понедељак, канцеларија јужноафричког председника Сирила Рамафосе саопштила је да ће он председавати ванредним заједничким састанком о ситуацији у Гази. Јужна Африка тренутно председава групом БРИКС, која такође укључује Русију, Кину, Бразил и Индију.

    Поред редовних чланица БРИКС-а, на догађај су позвани и лидери Саудијске Арабије, Аргентине, Египта, Етиопије, Ирана и Уједињених Арапских Емирата.

    Састанку ће се придружити и генерални секретар УН Антонио Гутерес, наводи се у саопштењу.

  • 20:32

    ИДФ: Израелске снаге заузеле кључне објекте једног од главних батаљона Хамаса у граду Гази

    Израелске снаге заузеле су кључне циљеве батаљона "Зајтун" Хамаса у граду Гази, укључујући централни штаб и командни центар, саопштиле су у понедељак Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

    ИДФ је саопштила да је "Зајтун" један од главних батаљона Хамаса који делује у области Зајтун града Газе.

    "Војници 188. бригаде [ИДФ] преузели су оперативну контролу над неколико кључних циљева батаљона 'Зајтун', укључујући командни центар команданта Градске бригаде Газе и централни штаб батаљона", написао је ИДФ на свом Телеграм каналу, додајући да су израелски војници "елиминисали многе терористе".

  • 20:08

    Израел неће сарађивати са Хашким трибуналом

    Израел неће сарађивати са Међународним кривичним судом (МКС) у истрази ситуације у Палестини, изјавио је портпарол израелског министарства спољних послова Лиор Бен-Дор у интервјуу за "Спутњик".

    "Нећемо сарађивати са Међународним кривичним судом јер штитимо права наших грађана и боримо се против тероризма", рекао је портпарол Министарства спољних послова.

    Према његовим речима, у Израелу не верују истражним комисијама Међународног суда, "јер је њихова агенда унапред позната".

    "Имамо искуство после рата у Гази 2009. године, када је Савет УН за људска права формирао Голдстонову комисију за утврђивање чињеница (о израелским ратним злочинима) - нисмо признали њен извештај", рекао је Бен-Дор.

    Тужилац Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу Карим Кан рекао је прошлог петка да је од пет држава добио захтев за истрагу ситуације у Палестини.

  • 19:54

    Рођаци талаца позивају да власти у Израелу да се заробљеним борцима Хамаса не изричу смртне казне

    Рођаци око 240 људи које палестинска група Хамас држи као таоце у Гази позвали су данас крајње десничарске израелске званичнике да не спроводе предложену смртну казну за заробљене палестинске милитанте, рекавши да би чак и разговор о томе могао да угрози таоце.

    Израелско Министарство правде саоптшило је 7. новембра да радна група расправља о начину на који ће се судити притвореним Палестинцима како би се изрекле "казне које одговарају озбиљности почињених ужаса", преноси Ројтерс.

    Министар за националну безбедност крајње деснице Итамар Бен-Гвир позвао је на смртну казну, која постоји у израелским законима.

    Неки од рођака људи које Хамас држи у заробљеништву у Гази забринути су да би дебата о смртној казни могла да изазове одмазду.

  • 19:29

    Израелски министар: Наставићемо операцију против Хамаса чак и након ослобађања талаца

    Израел ће наставити операцију у Појасу Газе како би елиминисао групу Хамас чак и након привременог прекида ватре и ослобађања свих талаца, поручио је Бени Ганц, министар у кризној влади Израела. 

    "Чак и ако дође до паузе за ослобађање талаца, ми ћемо ударити на нашег непријатеља најјаче што можемо. Операција се тренутно шири, продубљује и добија на замаху", рекао је Ганц, преноси "Спутњик интернешенел".

  • 19:28

    Број мртвих у Појасу Газе од ескалације сукоба премашио 13.300, преко 31.000 повређени

    Број погинулих у Појасу Газе премашио је 13.300 од почетка палестинско-израелског сукоба 7. октобра, саопштиле су у понедељак власти енклаве.

    "Број мртвих је премашио 13.300 људи, међу њима више од 5.600 деце [убијених]...број повређених је премашио 31.000", саопштила је прес служба власти у Појасу Газе.

  • 19:25

    Бајден: Близу постизање споразума о таоцима

    Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да верује да је близу постизање споразума о таоцима између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

    "Верујем да јесте", рекао је кратко Бајден, одговарајући на питање новинара о томе да ли је постизање споразума о таоцима близу.

    Све је више медијских написа о могућној размени, уз посредовање Катара, којом би биле ослобођене жене и деца које држе Хамас и затвореници Израела, преноси "Ал Џазира".

    Договор би наводно укључивао и једнодневну паузу у борбама.

  • 19:24

    Иран против Израела спрема тужбу за ратне злочине

    Иран планира да због акција у Појасу Газе Међународном кривичном суду (МКС) поднесе тужбу против Израела, рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани, а преносе "РИА Новости".

    "По мишљењу многих адвоката и међународних експерата, израелски режим је починио ратне злочине, укључујући бројне ратне злочине у Гази. Постоји много доказа о томе. Иран је позвао на именовање комисије за израду докумената који ће бити поднети међународним судовима, укључујући и МКС", рекао је Канани.

    Он је, како преноси агенција Фарс, додао да се нада да ће Међународни кривични суд доказати да делује непристрасно и правично и да ће предузети мере како би се судило ратним злочинцима.

  • 16:42

    Ирански председник позива лидере 50 земаља да изврше притисак на Израел

    Ирански председник Ебрахим Раиси послао је писмо лидерима 50 земаља и позвао их да изврше притисак на Израел да заустави нападе на Појас Газе, пренела је агенција ИРНА.

    Раисијева порука упућена је, између осталог, председнику Русије и Кине, као и лидерима Јордана, Казахстана, Кеније, Турске и Јужне Африке. Све их је позвао на јединство и координацију како би на крају приморали Израел на прекид ватре.

    "Наше земље морају да искористе све доступне начине да изврше притисак, укључујући суспензију трговине и политичке интеракције са Израелом. То ће нам помоћи да дамо већи допринос окончању злочина Израелаца у Гази", наводи се у писму.

    Ирански председник је и раније, говорећи на ванредном заједничком самиту Арапске лиге и Организације исламске сарадње у Ријаду, позвао исламске земље да прекину економске односе са Израелом и да уведу санкције јеврејској држави, укључујући ембарго на увоз нафте.

  • 15:13

    Борељ позвао на хитне хуманитарне паузе

    Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поново је данас, у разговору са јурданским краљем Абдулахом Другим у Аману, позвао на "хитне хуманитарне паузе" у рату између Израела и Хамаса.

    Борељ је на платформи Икс написао да је у разговору било речи о рату у Гази и "важности окончања патње цивила".

    Истакао је да политички процес који би водио до успостављања две државе треба да се обнови и додао да је улога краља Абдулаха Другог "кључна".

    "Разговарали смо о рату у Гази и важности окончања патње цивила. Од виталног значаја је имплементација Резолуције Савета безбедности УН 2712 о хитним хуманитарним паузама. Потребно је обновити политички процес према двема државама. Краљева улога је кључна", написао је Борељ

image