Свет

"Џерузалем пост": У националном је интересу Израела да задржи добре и блиске односе са Русијом

Русија игра важну улогу на Блиском истоку, подсећа израелски генерал
"Џерузалем пост": У националном је интересу Израела да задржи добре и блиске односе са Русијом© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Усред свих тензија на међународној арени и потешкоћа са којима се Русија и Израел данас суочавају у својим односима, Москва и даље игра главну улогу на Блиском истоку. Дакле, Израел треба да балансира и одржава добре односе и са САД (као суштинским партнерима) и са Русијом (која има одређени ниво утицаја на Сирију и Иран), сматра бригадни генерал Израел "Релик" Шафир.

Шафир је за "Џерузалем пост" рекао да Израел треба да буде веома опрезан и да не дозволи да се у рат са Хамасом укључе глобалне силе, као што су САД, Русија и Кина, јер може довести до глобалног сукоба великих размера.

Будући да Русија игра важну улогу на Блиском истоку, израелска спољна политика би требало да размотри ову чињеницу и настави дијалог са Москвом.

"У Израелу вероватно има два милиона људи који говоре руски. Ми свакако имамо културне, хуманитарне везе. Али ту су и политички интереси Израела, очигледан стратешки разлог: Русија је присутна у Сирији и ради са Иранцима, што чини игру компликованијом. Дефинитивно треба да задржимо добре односе са Русијом јер нам она даје извесну полугу према Ирану", рекао је он.

Описујући сукоб у Украјини, Шафир каже да он нема никакве везе са Израелом и да учешће Израела у њему уопште не одговара његовим националним интересима.

"Украјина је чудан феномен, смештен између Истока и Запада. Не желим да улазим у детаље украјинског сукоба, али то нема никакве везе са нама. Чињеница је да Израел помаже Украјини у свим врстама хуманитарних потреба, али продаја муниције је умешаност у сукоб, што ми не желимо", навео је он.

"Уз све поштовање према онима који имају супротан став, али је национални интерес Израела да задржи добре односе са Русијом, што ближе и што боље. Треба да разумемо интерес Русије и да знамо како и где може да одговара нашем. Нисам присталица (премијера Бењамина) Нетанијахуа, али он то добро разуме", додао је Шафир, резервиста који је провео 31 годину у ваздухопловним снагама Израела.

image