Свет

Да су то рекли мушкарци, саслушали би их: ИДФ игнорисао упозорења своје женске јединице?

Припаднице "женске јединице" ИДФ тврде да су њихова упозорења о појачаној активности Хамаса игнорисана јер су надређени "сексисти"
Да су то рекли мушкарци, саслушали би их: ИДФ игнорисао упозорења своје женске јединице?Getty © Ilia Yefimovich / Stringer

Смртоносни напад Хамаса на Израел могао је да буде спречен да надређени нису били "сексисти" и да су саслушали упозорења женске јединице Израелских одбрамбених снага (ИДФ) која је била задужена да надгледа Појас Газе, рекла је једна од припадница јединице листу "Харец".

Припаднице јединице рекле су листу да су више пута упозоравале своје надређене о активностима палестинске милитантне групе. Неколико месеци пре напада, наводно су виделе припаднике Хамаса како се састају у близини граничне ограде, обучавају да гађају тенкове и онеспособљавају камере, као и појачану активност дронова у тој области.

"То је јединица која се у потпуности састоји од младих девојака и жена команданта", рекла је једна припадница ИДФ-а. "Нема сумње да би ствари изгледале другачије да су мушкарци били ти који су надгледали".

Жене кажу и да нису биле упозорене да подигну ниво будности, иако су високи безбедносни званичници упозоравали на могућу инфилтрацију Хамаса у пограничне заједнице. Према речима једне од њих, биле би спремне за два-три сата. Уместо тога, каже, ИДФ нас је оставила на цедилу.

Према речима једне од њих, борбене трупе су "барем имале оружје и страдале су као хероји", док је њену јединицу "војска напустила да их покољу без икакве шансе да се одбране".

image
VV inauguration
banner