Свет

Ердоган Немцима: Избегавате критику Израела јер се кајете због Холокауста

Турци, с друге стране, немају никакав дуг према јеврејској држави, поручио је турски председник
Ердоган Немцима: Избегавате критику Израела јер се кајете због Холокауста© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган искористио је заједничку конференцију за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом, да оштро критикује Израел због напада на Газу, али и да, како пише "Политико", Немцима пребаци како избегавају да критикују јеврејску државу јер се осећају кривим због Холокауста.

"Пошто смо овде у некој врсти психологије кривице, ви не можете да тако судите, али ми немамо никакав дуг према Израелу. Нити смо прошли кроз историју Холокауста. Да је то случај, можда не бисмо могли тако лако да разговарамо", рекао је турски председник преко званичног немачког преводиоца.

Он се овај пут уздржао да понови неке од својих недавних примедби, да је Израел "терористичка држава" или да прихвата "фашизам".

Описао је Хамас као "ослободилачку организацију" и оптужио Израел за геноцид у Појасу Газе.

Изразио је спремност да допринесе окончању рата на Блиском истоку, рекавши да је неопходно "спасити подручје од ове тешке ситуације, овог пожара".

"Једва да је преостало место да се зове Газа. Све је сравњено са земљом", рекао је он, сугеришући да Израел намерно напада болнице, џамије и децу.

Шолц је свом турском колеги потврдио да "није тајна да имамо различите перспективе о сукобу", и додао да, нарочито у тешким тренуцима, једни са другима морају разговарати.

Канцелар је међутим био чврст у оцени да "Израел мора бити у стању да се заштити и одбрани" након "ужасног, бруталног напада који је Хамас извео".

У Немачкој, како је истакао, нема места за антисемитизам, без обзира на то да ли је реч о политички или верски мотивисаној мржњи према Јеврејима.

Шолц је признао да Израел мора "да искористи сваку прилику да смањи број цивилних жртава и да то има на уму у свему што ради". Он је такође подржао увођење хуманитарне паузе како би се омогућило ослобађање талаца или пружање хуманитарне помоћи — док је у исто време нагласио да то "не мења чињеницу да постоји потреба да се омогући самоодбрана Израела, а не да се она доводи у питање".

Ердоган је ипак био јасан у поруци да његова земља има моралну обавезу да критикује поступке Израела.

"Ако не дигнемо глас, ако не учинимо ништа, како ће нас историја памтити", поручио је.

Данас, Ердоган је поново говорио о израелско-палестинском сукобу и обећао да ће Турска урадити све како би руководство Израела било кажњено за "злочине у Гази". 

Такође, открио је да Анкара иницира стварање посебне инспекције како би се проверило да ли Израел ипак има нуклеарно оружје, и додао да то треба бити учињено "пре него што буде касно".

Поручио је и да ће се Израел отарасити њиховог тренутног премијера Бенјамина Нетанијахуа, јер његове одлуке доводе до тога да читава земља треба да "плати високу цену" за операције у Појасу Газе.  

Изјавио је и да ће Турска уложити напоре како би се обновио Појас Газе, да су се чак и њему обратили грађани Израела, молећи га да помогне да дође до ослобађања заробљеника које држи Хамас.

Тим поводом је рекао да Израел данас држи око 10.000 заробљеника, те је позвао Берлин да се умеша и помогне да дође до њиховог ослобађања. Уколико то буде било учињено, Турска ће се онда позабавити ослобађањем таоца које држи Хамас. 

Напоменуо је и да је наредио турској обавештајној служби да истражи нападе ИДФ-а на Појас Газе, током којих су могли страдати и заробљеници. 

Како каже, већ сада постоји пуно доказа на основу којих би тренутна влада Израела могла да буде кривично гоњена од стране Међународног кривичног суда. У вези са учињеним геноцидом, Анкара ће се, понавља, обратити на одговарајуће место и, уз помоћ својих више од 2.000 адвоката, завршити процесе до краја.

О "јурофајтерима" и немачкој војсци

Упитан о потенцијалној немачкој блокади продаје 40 авиона "јурофајтер" Турској, Ердоган је јуче пркосно одвратио да "постоје многе земље које производе борбене авионе, не само Немачка". На то, Шолц није одговорио да ли ће забранити извоз "јурофајтера", који су заједно развиле Немачка, Француска, Велика Британија и Италија, у Турску.

Данас, поново говорећи о турској војсци, каже да Анкара неће правити компромисе када је реч о јачању своје армије и додаје да земља мора бити спремна на изазове. 

image