Свет

Бивши Обамин саветник: Ако смо убили 4.000 палестинске деце, то није довољно

"Да ли сте силовали своју кћерку као Мухамед?", упитао је Стјуарт Селдовиц продавца халал производа ког је претходно назвао "терористом"
Бивши Обамин саветник: Ако смо убили 4.000 палестинске деце, то није довољно© Photo by Stephanie Keith/Getty Images

Стјуарт Селдовиц, бивши саветник за безбедност Беле куће, који је служио у администрацији председника САД Бараком Обамом, упутио је исламофобичне примедбе продавцу халал производа у Њујорку, показују видео снимци.

Селдовиц је снимљен како продавца на Апер Ист Сајду назива "терористом" и грди га што не говори енглески, пренео је "Њујорк пост".

Бивши званичник Беле куће је, такође, рекао да је муслимански пророк Мухамед силоватељ и истакао да би требало убити још палестинске деце током сукоба између Израела и Хамаса.

"Ако смо убили 4.000 палестинске деце, то није довољно", рекао је Селдовиц у једном од снимака објављених у уторак на платформи Икс, који је постао виралан.

У израелским ваздушним нападима убијено је више од 5.000 палестинске деце у Гази од почетка рата Хамаса и Израела 7. октобра, према речима извршне директорке УНИЦЕФ-а Кетрин Расел.

Селдовиц је малтретирао уличног продавца на углу источне 83. улице и Друге авеније у току отприлике две недеље, каже студент са Колумбије, који је видео снимке и поставио их на платформу Икс.

Тај бивши дипломата, који је почетком 2000-их радио као заменик директора у Канцеларији америчког Стејт департмента за Израел и Палестину, прети продавцу да ће послати његову фотографију својим "пријатељима у служби за имиграцију" и египатским безбедносним службама да би га тамо мучили.

"Да ли сте силовали своју кћерку као Мухамед?" пита он продавца.

Када је продавац рекао да не говори енглески – вероватно да би га натерао да оде – Селдовиц се обрушио на човека, говорећи му да је "незналица" и да зато ради у колицима за храну.

"Ви подржавате убијање мале деце", каже Селдовиц продавцу, тврдећи за њега да подржава Хамас.

"Ви убијате децу, не ја. Бежи!", каже му продавац, према снимку.

"Нисам ја убио децу", одговара Селдовиц и додаје: "Ако смо убили 4.000 палестинске деце, то није било довољно."

image