Свет

Пољска против "имагинарне војске ЕУ": Америка је наш безбедносни гарант

Варшава није за стварање армије којом би руководио Брисел, а у својој одбрани највише се ослања на Америку
Пољска против "имагинарне војске ЕУ": Америка је наш безбедносни гарант© Jeff J Mitchell/Getty Images

Пољска одбацује идеју о "имагинарној војсци ЕУ" и САД сматра за свог кључног војног партнера, изјавио је у уторак министар Маријуш Блашчак.

Држава која се труди да изгради "најјачу копнену војску" у Европи све наде полаже у Вашингтон.

"Утврдио сам да је веома лоша ствар свако надметање између НАТО-а и ЕУ када је у питању безбедност", рекао је Блашчак после састанка са америчким министром одбране Лојдом Остином, а пренела пољска новинска агенција ПАП.

Он сматра да чланице ЕУ треба да саме буду одговорне за своју одбрану и додаје да је Пољска изабрала блиско партнерство са САД, уместо "неке замишљене европске војске или преноса надлежности на европски ниво".

Пре сукоба у Украјини, француски председник Емануел Макрон и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел били су најгласнији заговорници формирања заједничке војске блока.

Макрон је 2019. за НАТО рекао да је доживео "мождану смрт" и зато европске лидере позвао да воде политику "стратешке аутономије" у односу на Вашингтон, који преко НАТО-а диктира безбедносну политику на континенту све од краја Другог светског рата.

Сада се француски председник предомислио па заправо подржава проширење ове војне алијансе, док је наследник Меркелове - Шолц и даље убеђен да је неопходна "суверенија ЕУ" иако се о формирању војске не изјашњава.

ЕУ је прошле године одобрила креирање заједничке одбрамбене стратегије, која предвиђа стварање снага за "брзо распоређивање" од 5.000 војника – што је драматично мање од визије Макрона и Меркелове.

Пољска је, међутим, остала непоколебљива у свом противљењу идеји о стварању војске коју предводи Брисел, и као безбедносног гаранта види САД. Пољски председник Анджеј Дуда појачао је војне набавке од САД у претходне четири године, а само у последњих годину дана његова влада је потписала уговор о куповини ракетних артиљеријских система ХИМАРС у вредности од 10 милијарди долара, и за модернизацију армије узела зајам од две милијарде долара од Вашингтона.

Дуда је такође прошлог октобра објавио да се Пољска добровољно пријавила да на својој територији "угости" америчко нуклеарно оружје, иако је амерички Стејт департмент рекао да Вашингтон "не планира" да прихвати ту понуду.

"Можемо рећи да је Пољска најважнији савезник Сједињених Држава на источном крилу НАТО-а, о чему сведочи чињеница да је у Пољској стационирано око 10.000 америчких војника", рекао је Блашчак.

image