Свет

Џеки Кенеди Никити Хрушчову: Хвала вашој жени на сузама

Навршило се 60 година од убиства председника САД Џона Кенедија, али велики број детаља и даље није познат. Иако је убиство Кенедија покренуло лавину гласина и мистификација, сваке године "исплива" неки интересантан детаљ. Руски историјски часопис "Родина" је први пут објавио преписку врха САД и СССР, као и писмо супруге убијеног председника вођи Совјетског Савеза
Џеки Кенеди Никити Хрушчову: Хвала вашој жени на сузамаGetty

Убиство америчког председника Џона Кенедија у Даласу 22. новембра 1963. године, једно је од најзвучнијих политичких убистава ХХ века и шокирало је свет, укључујући и СССР, са којим су САД биле у "хладном рату". Без обзира на конфронтацију по многим питањима, убиство Кенедија је делимично подигло "гвоздену завесу". 

СССР је гајио симпатије према Кенедију, који је био наклоњенији зближавању и преговорима са Москвом од свог претходника Двајта Ајзенхауера. 

Пријатељски однос према младом америчком председнику у СССР-у је био ојачан пред његово убиство. Наиме, 11. јуна 1963. године у новинама "Правда" објављен је програмски говор Кенедија под насловом "Преиспитајте однос према свету". Отворено изражене симпатије према руској нацији и култури, те чврсто уверење да је могуће и потребно договорити се о миру и сарадњи са комунистима, упркос идеолошком раздору – све то као да је отворило нову страницу светске историје.

Извештаји КГБ-а које је Централни комитет примио након трагедије указивали су да су совјетски грађани широм СССР-а искрено туговали због Кенедијеве смрти, надајући се да ће починилац бити ухапшен.

Совјетски лидер Никита Хрушчов је био потпуно скрхан када је чуо да је Кенеди убијен. Према мемоарима његовог сина, Хрушчов је, пошто је примио вест, пао на колена и заплакао. 

Исте вечери одржан је састанак Президијума Централног комитета КПСС, на коме је до најситнијих детаља осмишљен план за жалост, након чега је Хрушчов изјавио саучешће новом председнику САД и Кенедијевој супрузи Џеки.

Супруга првог секретара Нина Петровна се такође се обратила Џеки Кенеди што је био јединствени случај у совјетској историји. Након састанка је КПСС било је решено да најстарији члан Президијума ЦК Анастасас Микојан представља СССР на Кенедијевој сахрани. 

Микојан је у САД успео да поприча са званичницима из САД и премијером Велике Британије, али највећи утисак на њега оставила је управо Џеки Кенеди. 

Према мемоарима совјетског амбасадора Анатолија Добринина, Џеки је на пријему, са сузама у очима, изјавила како СССР и САД треба да теже ка миру као што је то хтео њен, сада већ покојни, супруг. 

"Ујутру, на дан када је мој муж убијен, неочекивано ми је у хотелу пре доручка рекао да се све мора учинити да се успоставе добри односи са Русијом. Не знам због чега је то рекао у том тренутку, али је звучало као резултат дубоког размишљања. Сигурна сам да би Хрушчов и мој муж могли да постигну успех у потрази за миром, заиста су томе тежили. Сада обе стране морају да наставе да иду тим правцем и да постигну успех".

РТ Балкан преноси нека од објављених докумената 

№1. Белешка амбасадора САД Ф.Д. Колера министру страних послова СССР-а А.А. Громику

23. новембар 1963. године 

Поштовани господине Громико,

Сматрам својом тужном дужношћу да вас обавестим о смрти председника Сједињених Америчких Држава Џона Фицџералда Кенедија 22. новембра 1963. године у Даласу у Тексасу. Такође бих желео да вас обавестим да је потпредседник Линдон Б. Џонсон положио заклетву као председник Сједињених Америчких Држава у 15.39 часова по источном времену 22. новембра 1963. године.

У складу са нашим националним обичајима, у Амбасади ће се одржати период жалости у трајању од 30 дана.

Књига жалости биће отворена у мојој резиденцији 23, 24. и 25. новембра у периоду од 12.00 до 13.00 и 15.00 и 17.00 часова.

Дубоко сам вам захвалан на саучешћу које сте ми синоћ изразили телефоном, о чему сам, наравно, обавестио своју владу.

Искрено Ваш

Фој Д. Колер 

№2. Шифрирани телеграм амбасадора СССР-а А.Ф. Добрињина Централном комитету КПСС

23. новембра 1963. Сов. Тајна

Брежњеву, Воронову, Кириленкоу, Козлову, Косигину, Кусинену, Микојану, Подгорном, Пољанском, Суслову, Хрушчову, Швернику, Гришину, Ефремову, Мазурову, Мжаванадзе, Рашидову, Пономарјову, Громико, Кузњецову

Спец. №1969 Ванредно

У вези са Кенедијевом смрћу, сматрало би се прикладним:

1. Пошаљите у име Н.С. Хрушчова и Л.И. Брежњева саучешће новом председнику Л. Џонсону и Кенедијевој супрузи, као и у име А.А. Громико - Раску.

2. Неко од чланова владе, на пример А.А. Громико, да посети Колера и изрази саучешће.

3. Можда треба послати неког од чланова владе у САД да присуствује сахрани Џ. Кенедија, али се ово питање може решити нешто касније, када буде јасна процедура сахране, о чему ћемо вас додатно обавестити.

У своје лично име, упутио сам саучешће супрузи председника, Раску и Р. Кенедију.

№3. Порука Н.С. Хрушчов Џ. Кенеди
23. новембра 1963

гђа Жаклина Кенеди

Вашингтон

Бела кућа

Са осећањем дубоке личне туге сазнао сам за трагичну смрт вашег супруга, америчког председника Џона Ф. Кенедија.

Изазивао је велико поштовање од свих који су га познавали. И сусрети са њим ће заувек остати у мом сећању.

Примите моје најискреније саучешће због велике туге која вас је задесила.

Н. Хрушчов

№4. Порука Н.П. Хрушчове Ж. Кенеди
23. новембра 1963

гђа Жаклина Кеннеди

Шокирана сам трагичном смрћу вашег супруга, председника Сједињених Америчких Држава Џона Ф. Кенедија, молим вас да у овом тужном часу примите моје искрено саучешће.

Нина Петровна Хрушчова

Хвала вашој жени на сузама

Према речима совјетског амбасадора у САД Добрињина, Џеки Кенеди је била толико дирнута подршком Хрушчова и његове супруге, да је написала писмо и замолила га да га проследи лично совјетском вођи. Занимљиво је да је коверта је била мало залепљена на једном месту а писмо није било откуцано, већ је написано од почетка до краја руком Џеки Кенеди, што се сматра знаком посебног поштовања према адресату.

"Бела кућа, 1.12.1963.

Поштовани господине председавајући-председниче,

Желела бих да вам се захвалим што сте послали господина Микојана као свог представника на сахрану мог мужа.

Изгледао је тако узнемирено када ми је пришао и то ме је веома дирнуло.

Покушала сам тог истог дана да вам нешто кажем преко њега, али за мене је то био тако ужасан дан да не знам да ли су моје речи изашле онако како сам желела.

Зато, сада, једне од последњих ноћи које ћу провести у Белој кући, у једном од последњих писама које ћу написати на овим папирима Беле куће, желела бих да вам напишем своју поруку.

Шаљем писмо само зато што знам колико је мом мужу стало до света и колико је у тој бризи однос између вас и њега имао централно место. У својим говорима је више пута цитирао ваше речи: "У будућем рату, преживели ће завидети мртвима".

Ви и он сте били противници, али сте били и савезници у одлучности да спречите да се свет дигне у ваздух.

Поштовали сте један другог и могли сте да се носите један са другим. Знам да ће председник Џонсон учинити све да успостави исти однос са вама.

Опасност која је бринула мог мужа била је да рат неће започети велики, него мали народи.

Док велики људи разумеју потребу за самоконтролом и уздржаношћу, мали људи су понекад више вођени страхом и поносом. Кад би само у будућности велики људи могли да натерају мале да седну и преговарају пре него што почну да се боре!

Знам да ће председник Џонсон наставити политику у коју је мој муж тако дубоко веровао – политику контроле и обуздавања – и биће му потребна ваша помоћ.

Шаљем ово писмо јер сам тако дубоко свесна важности односа који је постојао између вас и мог мужа, а такође и зато што сте ви и госпођа Хрушчов били тако љубазни у Бечу.

Читала сам да су јој се појавиле сузе у очима када је изашла из америчке амбасаде у Москви након што се уписала у књигу жалости.

Хвала јој за ово.

С поштовањем,

Жаклин Кенеди".

Односи СССР-а и САД никада нису били једноставни, али односи лидера двеју земаља ни пре ни касније никада нису били бољи него за време владавине Кенеди-Хрушчов.

image