Свет

Републиканци преузели већину у Представничком дому

За сада није познато колику већину су републиканци освојили у доњем дому Конгреса јер се и даље броје гласове у кључним државама за исход избора
Републиканци преузели већину у Представничком домуwww.globallookpress.com © XinHua/ Liu Jie

Републиканска партија преузела је контролу над Представничким домом америчког Конгреса, чиме се делимично вратила на власт у Сједињеним Државама, јављају амерички медији.

Више од недељу дана након одржавања избора на половини мандата администрације Цозефа Бајдена, републиканци су обезбедили 218 места у доњем дому Конгреса.

За сада није познато колику су већину републиканци освојили, с обзиром на то да се и даље броје гласове у кључним државама за исход избора.

Превласт у Представничком дому републиканцима ће омогућити да утичу на агенду председника Бајдена и покрећу процесе у чијем би се средишту могли наћи он или чланови његове породице, пише "Глас Америке".

Председник Бајден је у честитао лидеру републиканаца у Представничком дому Кевину Макартију, рекавши да је спреман да сарађује са члановима Републиканске партије.

"Грађани траже од нас да радимо за њих. Сарађиваћу са било ким, републиканцем или демократом, који са мном жели да ради како бисмо испоставили резултате", поручио је амерички председник Макартију за ког се очекује да ће бити нови председник Представничког дома.

Лидер републиканаца се огласио на Твитеру, написавши да су "Американци спремни за нови смер, а републиканци у Представничком дому за постизање резултата".

image