Свет

Амерички међуизбори: И даље неизвесна трка за Представнички дом

Коначни резултати нису објављени у 19 изборних трка, укључујући 13 веома неизвесних
Амерички међуизбори: И даље неизвесна трка за Представнички домwww.globallookpress.com © XinHua/ Liu Jie

Скоро недељу дана након одржаних избора, још се не зна ко ће освојити већину у Представничком дому америчког Конгреса. Све зависи од неколико тесних трка у појединим савезним државама, пише "Ројтерс".

За преузимање већине у доњем дому Конгреса потребно је освојити 218 места. Републиканци, засад, имају освојених 212, док су демократе на 204. Међутим, на коначне резултате ће се чекати још данима услед спорог процеса пребројавања гласова.

Након што су освојили Сенат током викенда и распршили наде републиканаца да ће доћи до "црвеног таласа", демократе су тај успех приказале као победу политичког програма Демократске партије, али и као одбацивање напора републиканаца "да поткопају валидност изборних резултата", наводи агенција.

Коначни резултати нису објављени у 19 изборних трка за Представнички дом, укључујући 13 веома неизвесних, показују процене "Ројтерса". 

Победа републиканаца у Представничком дому довела би до подељеног Конгреса наредне две године, пошто су демократе задржале већину у Сенату, а очекује се да би Представнички дом под контролом Републиканске партије могао да блокира планове администрације Џоа Бајдена и можда чак покрене штетне истраге по председника и његову породицу.

Републикански конрегсмен из Индијане Џим Бенкс рекао је да очекује танку победу Републиканске партије у трци за Представнички дом који ће бити "последња линија отпора" Бајденовој политици. Он је најавио да ће републиканци истражити повлачење америчких трупа из Авганистана, порекло вируса корона, али и одлуку о закључавању грађана током пандемије.

Са друге стране, Ненси Пелоси из редова демократа одбила је да каже да ли ће задржати позицију председнице Представничког дома након међуизбора. Поједини медији су објавили да ће се Пелоси повући уколико Демократска партија буде изгубила већину, а поготово након што је њен муж прошлог месеца нападнут у Сан Франциску. 

"Веома је неизвесно. Нисмо одустали", рекла је Пелоси за Еј-Би-Си.

Републиканци одлажу унутарстраначке изборе?

Победом Кетрин Кортез Масто на изборима за сенатора Неваде, демократе су сачувале већину у Сенату и сада сву пажњу усмеравају на други круг избора у Џорџији који је заказан за 6. децембар.

Уколико би демократа Рафаел Ворнок победио републиканца Хершела Вокера, Демократска партија би ојачала свој утицај приликом доношења закона и избора судија. 

Чак и ако републиканци буду успели да освоје танку већину у Представничком дому, учинак демократа сугерише да су успешно представили републиканце као екстремисте, указујући, између осталог, на одлуку Врховног суда да поништи право на абортус.

Резултати су, такође, довели и до појачаних напада на бившег председника Доналда Трампа који је искористио своју популарност како би утицао на избор кандидата за Конгрес, гувернере и локалне изборе.

Пораз републиканаца у Џорџији могао би додатно да умањи Трампову популарност, с обзиром на то да је подржао кандидате који нису успели да привуку довољно широку публику, пише "Ројтерс" и подсећа да Трамп разматра могућност да ове недеље најави кандидатуру за председничке изборе 2024. године.

Резултати избора довели су и до најава о одлагању избора у Републиканској партији. Сенатор Линдзи Грејем поручио је да унутарстраначке изборе треба организовати тек по окончању трке за Сенат у Џорџији.

"Сви републиканци треба да буду фокусирани на победу у Џорџији и на анализирање резултата међуизбора пре него што се организују избори за руководство Републиканске партије у Сенату", написао је Грејем на Твитеру.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner