Свет

Ослобођени таоци стигли у Египат преко прелаза Рафа

Израел ће наставити са интензивним борбама још најмање два месеца по завршетку кратког прекида ватре
Ослобођени таоци стигли у Египат преко прелаза Рафа© AP Photo/Ohad Zwigenberg

Примирјем у виду четвородневног прекида ватре, јутрос у седам сати почео је четрдесет девети дан сукоба израелске војске и Хамаса. 

Пo привременом прекиду ватре чуле су се ваздушне сирене које су се огласиле у израелским градовима који се граниче са Газом.  

Према речима израелског министра одбране, Јоава Галанта, кратко примирје не подразумева да Израел неће наставити са интензивним борбама још најмање два месеца.

Прва група од 13 израелских талаца, које је данас ослободио Хамас, ушла је у Египат преко прелаза Рафа. 

Председник САД Џозеф Бајден оценио је да ослобађање талаца представља "тек почетак процеса", и да примирје треба искористити за допремање хране, воде и горива у Газу.

Здравствене власти Газе које води Хамас саопштиле су да је број погинулих у израелским нападима у појасу од 7. октобра повећан је на 14.854, укључујући 5.850 деце.

Палестинско министарство здравља у Рамали, које прикупља податке из болница и других извора у Појасу Газе, у понедељак је саопштило да је број погинулих 12.700, преноси Си-Ен-Ен.

  • 24. нов 2023 • 20:37

    20:37

    Бајден: Ослобађање прве групе талаца је тек почетак процеса

    Председник САД Џозеф Бајден рекао је да данашње ослобађање талаца представља "тек почетак процеса", и да примирје треба искористити за допремање хране, воде и горива у Газу.

    "Очекујемо да ће сутра бити ослобођено још талаца. И више дан после, и више дан после тога. У наредних неколико дана очекујемо да ће на десетине талаца бити враћено породицама", рекао је Бајден.

    Додао је да "неће стати" док сви преостали таоци у Гази не буду доведени кући, преноси "Гардијан".

    Напоменуо је да је више од 200 камиона који су превозили храну, лекове, гориво и гас за кување стигло је данас на погранични прелаз између Египта и Газе.

    "Гориво ће се користити не само за погон камиона који испоручују ове залихе за спасавање живота, већ и за десалинизацију бунара за воду за болнице и пекаре. Још стотине камиона се такође постављају на позицију, спремни да уђу у Газу у наредним данима", рекао је председник САД.

  • 20:12

    Камерон: Израел неће бити безбедан ако не буде дугорочне сигурности за Палестинце

    Британски министар спољних послова Дејвид Камерон упозорио је данас Израел да никада неће бити безбедан ако не буде "дугорочне безбедности и стабилности" за палестински народ.

    У Интервјуу за Би-БИ-Си, он је поздравио данашњу паузу у сукобима како би били ослобођени таоци из Газе и допремљена хуманитарна помоћ у ту енклаву, али и рекао да су цивилне жртве у Гази превисоке.

    Такође, је истакао да израелске снаге морају да се придржавају међународног хуманитарног права.

    Камерон је позвао Израел да сузбије, како је рекао, "потпуно неприхватљиво" насиље досељеника на окупираној Западној обали.

    Шеф британске дипломатије је посетио и Рамалу на Западној обали где се састао са Махмудом Абасом, председником Палестинске самоуправе и другим високим палестинским лидерима.

    Он је најавио да ће Велика Британија дати додатних 30 милиона фунти хуманитарне помоћи Уједињеним нацијама и другим агенцијама на терену у Гази, углавном за склоништа, ћебад, храну и лекове.

  • 19:52

    Ен-Би-Си: Бајден извршио притисак на Нетанијахуа да пристане на размену талаца

    Амерички председник Џозеф Бајден извршио је притисак на израелског премијера Бењамина Нетанијахуа како би израелске власти пристале на договор са Хамас о размени талаца, јавио је у петак Ен-Би-Си, позивајући се на неименованог израелског званичника.

    "То је био Бајденов договор, а не Нетанијахуов", рекао је неименовани званичник и напоменуо да "Нетанијаху не би одобрио споразум да није било притиска председника Бајдена".

  • 19:34

    Фон дер Лајен: Насиље екстремиста на окупираној Западној обали мора да престане

    Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да растуће насиље екстремиста на окупраној Западној обали мора да се заустави.

    Насиље израелских досељеника против Палестинаца на Западној обали порасло је од напада Хамаса на Израел 7. октобра, пренео је Ројтерс.

    "Морамо спречити ширење насиља и стога је мирна коегзистенција могућа само уз решење о две државе", рекла је Фон дер Лајен на конференцији за новинаре у Канади на којој се појавила заједно са канадским премијером Џастином Трудоом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

    Према њеним речима, палестинском народу и арапским суседима је потребно
    уверавање да неће бити принудног расељавања, већ одржива перспектива - независна палестинска држава, поново уједињене Газа и Западна обала којима би управљала реформисана Палестинска самоуправа.

    "И у том циљу, неприхватљиво насиље екстремиста на Западној обали мора да престане", додала је Фон дер Лајен.

  • 19:24

    Нетанијахуова влада поздравила повратак талаца

    Влада Израела поздравила је данас повратак прве групе од 13 ослобођених талаца у Израел, а премијер те земље Бењамин Нетанијаху рекао је да је Израел посвећен повратку свих отетих талаца.

    "Израелска влада поздравља повратак наших држављана", наводи се у саоштењу кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа које је објављено након што је прва група од 13 ослобођених израелских таласа ушла на територију Израела, преноси "Тајмс оф Израел".

    Израелска влада потврдила је да је, поред 13 ослобођених Израелаца, пуштено 11 странаца, алудирајући на десет Тајланђана и једног Филипинца.

    Из кабинета Нетанијахуа напомињу да је влада посвећена повратку свих талаца и несталих особа.

  • 18:31

    Санчес: Шпанија ће признати државу Палестину чак и ако остатак ЕУ то не учини

    Педро Санчес поновио је коментаре који су разбеснели израелског министра спољних послова, и рекао да ће његова земља једнострано признати државу Палестину чак и да се већина ЕУ земаља не одлучи на то.

    "Понављам да Израел има право да се брани, али у оквиру параметара и ограничења које намеће међународно хуманитарно право. Али ово није случај. Недискриминаторно убијање недужних цивила, укључујући хиљаде дечака и девојчица, потпуно је неприхватљиво. Насиље ће само довести до још већег насиља. Морамо да заменимо насиље надом и миром", рекао је он, преноси "Гардијан".

    Додао је да "је дошао тренутак да међународна заједница, а посебно ЕУ, признају државу Палестину."

    "Мислим да би било важно када би многе земље чланице Европске уније то учиниле све заједно. Али ако то није случај, наравно, Шпанија ће донети сопствене одлуке", рекао је Санчес.

  • 18:17

    Таоци из Газе сада су у Израелу

    Израелски таоци ослобођени из Газе сада су у Израелу и прошли су медицинске прегледе, саопштила је данас израелска војска.

    Ослобођени таоци су подвргнути иницијалној медицинској процени унутар територије Израела, навела је војска, пренео је Ројтерс.

    Они ће бити у пратњи Израелских одбрамбених снага док се крећу до израелских болница, где ће се поново састати са својим породицама, стоји у саопштењу.

  • 18:11

    Ердоган оптужио Израел за ратне злочине

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је данас Израел да је "починио ратне злочине" у Гази спречавајући да људи у опкољеној енклави имају приступ струји, води и храни.

    "Израел, који чини ратни злочин искључивањем струје, воде и хране, покушава да спречи да се чује истина о угњетавању људи у Гази тако што ће прекинути њихову комуникацију споља", рекао је Ердоган у видео поруци на Међународном самиту о стратешкој комуникацији (СТРАТКОМ) у Истанбулу.

    Он је истакао да је Турска разоткрила бројне лажне тврдње Израела преко Центра за борбу против дезинформација, преноси Дејли сабах.

    Такође је навео да је више од 60 новинара извештавало о израелско-палестинском сукобу.

    "Међу цивилима које Израел намерно гађа нису само деца и жене. Израел такође убија новинаре који покушавају да открију свету хуманитарну трагедију у Гази упркос свим потешкоћама. Десетине новинара је до сада убијено у израелским нападима", рекао је турски лидер.

    Он је такође критиковао извештавање међународних медијских организација током сукоба, које је назвао пристрасним.

    Ердоган је рекао да су међународне организације и глобални систем "пали на тесту" суочени са "дивљаштвом Израела".

    Он је додао да Савет безбедности Уједињених нација, задужен за одржавање глобалног мира и стабилности, уопште није функционисао у овом процесу.

  • 17:45

    Прва група израелских талаца у рукама Шин Бета

    Прва група од 13 израелских талаца, које је данас ослободио Хамас, сада је у рукама израелске безбедносне службе Шин Бет након што је ушла у Египат преко прелаза Рафа, преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на неименованог израелског званичника.

  • 17:42

    Турска позвала Запад да се дистанцира од израелских "ратних злочина"

    Турски министар спољних послова Хакан Фидан позвао је данас западне земље да се дистанцирају од израелских "ратних злочина".

    "Западни свет треба да се дистанцира од израелских ратних злочина. Свака условна или безусловна подршка Израелу је бланко чек за убиство већег броја Палестинаца", рекао је Фидан на самиту међународне стратешке комуникације (СТРАТКОМ) у Истанбулу.

    Према његовим речима, историја неће заборавити нетрпељивост према палестинској застави и позиве на мир у данашњој Европи, где се, како је навео, "напади на Куран наводно прихватају као слобода изражавања".

    Он је додао да је истински мир могућ само уз правду, међународну сарадњу и истину, преноси А Хабер.

    Фидан је рекао да дезинформације које су створиле услове за интервенције у Авганистану и Ираку и гурнуле регион у хаос сада избијају на површину у Гази.

    Како је навео, постоје две врсте дезинформација у вези са "ратним злочинима које је Израел починио у Гази и на Западној обали" након напада Хамаса на Израел 7. октобра, а огледају се у "пристрасном" ставу многих западних медија и "институционалиозваној дезинформацији", која, како каже, није ограничена на "догађаје 7. октобра".

    Циљ Тел Авива да својим акцијама у Јерусалиму, на Западној обали и у Гази учини неефикасним решење две државе за израелско-палестински сукоб, истакао је.

image