Свет

Катар: Примирје сутра у 7 ујутру, поподне пуштање 13 талаца; Хамас и Израел потврђују

Израелски кабинет јуче је званично објавио одлуку о примирју са Хамасом, наводећи да ће прекид ватре бити ограничен на 10 дана од првог ослобађања талаца
Катар: Примирје сутра у 7 ујутру, поподне пуштање 13 талаца; Хамас и Израел потврђују© Tanjug/AP Photo/Victor R. Caivano

Из Катара је данас саопштено да ће четвородневно примирје почети сутра у 7 часова, док ће прва група од 13 талаца Хамаса бити ослобођена у 16 часова. Ову информацију су потврдиле обе сукобљене стране. 

Израелска влада и Хамас постигли су у среду споразум о четвородневном прекиду ватре у Појасу Газе. Како је договорено, Хамас ће током четири дана примирја ослободити 50 израелских талаца у замену за 150 палестинских затвореника.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху изјавио је да ће Израел наставити рат против Хамаса након што истекне договорени привремени прекид ватре.

"Рат се наставља. Наставићемо док не остваримо све наше циљеве", рекао је Нетанијаху и поновио да су циљеви Израела уклањање Хамаса, повратак свих талаца и осигурање да ништа у Појасу Газе неће представљати претњу по Израел, преноси АП.

  • 23. нов 2023 • 21:58

    21:58

    ИДФ: Убијен командант поморских снага Хамаса

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су убиле команданта поморских снага Хамаса Амара Абу Џалалаха у Кан Јунису током ваздушног напада на Појас Газе.

    Како наводи ИДФ, он је убијен заједно са још једним припадником поморских снага Хамаса, преноси "Гардијан".

    У саопштењу се наводи да је Џалалах био "виши оперативац у Хамасовим поморским снагама и да је учествовао у руковођењу неколико терористичких напада са мора који су били осујећени".

  • 21:53

    Напади на индонежанску болницу у Гази ескалирали

    Израелски напади на индонежанску болницу у Гази су ескалирали, рекао је данас доктор из те установе Марван Султан.

    Он је навео да је објекат и раније био под јаком ватром израелских тенкова након што су око њега избиле борбе, а да се ситуација сада погоршала.

    Додао је да је Израел испалио гранате на трећи спрат болнице.

    "Чудом смо преживели сигурну смрт, гелери су пали на нас, а плафон је оштећен", објаснио је Султан.

    Лекари индонежанске болнице претходно су затражили од Министарства здравља Газе, којим управља Хамас, аутобусе за евакуацију 200 пацијената и 10 лекара из болнице.

    Султан је рекао да није дошло до координације око евакуације из протеста због хапшења директора болнице Ал-Шифа Мохамеда Абу Саламија.

    "Не можемо да дозволимо хапшење медицинског особља", нагласио је Султан.

  • 21:53

    Хамас: Око 30 особа убијено у израелском нападу на школу УН у Џабалији

    Око 30 особа убијено је у нападу Израела на школу која је повезана са Агенцијом УН за помоћ палестинским избеглицама у избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, саопштила је данас палестинска милитантна група Хамас.

    Саопштење Хамаса пренео је Ројтерс, док палестинска агенција WАФА прецизира да је убијено 27 особа, а 93 људи рањено у израелском бомбардовању школе Абу Хусеин.

    У школи су смештени расељени Палестинци који беже од насиља и интензивног бомбардирања у другим деловима Газе, додаје Ал Џазира.

  • 21:42

    Турска планира да евакуише и трећу групу рањене и болесне деце и младих из Газе

    Турска намерава да из Газе евакуише у петак и трећу групу рањене и болесне деце, као и младих, изјавио је данас турски министар здравља Фахретин Коча.

    Коча је рекао да су на лечење у Турској данас доведени дечак од две године и две девојчице од девет и 10 година.

    Напоменуо је и да је евакуација још 50 људи одложена због проблема у вези са дозволама за њихово пуштање, али и да су ти проблеми сада у великој мери решени.

    "Очекујемо да ће трећа евакуација бити организована у петак и то ће бити група коју ће највећим делом чинити деца и млади, док је нешто мање оболелих од карцинома", рекао је Коча.

    Додао је да нико од 50 особа са тог списка није у критичном стању.

    Коча је рекао да је у плану успостављање теренске болнице на граничном прелазу Рафа, на страни Газе, а да тим, који се састоји од турских, египатских и израелских званичника, ради на идентификацији одговарајуц́е локације.

  • 19:55

    Палестинци још нису добили списак имена оних који треба да буду ослобођени

    Шеф палестинске комисије за притворенике и питања бивших затвореника Кадура Фарес рекао је данас да још није добио списак имена Палестинаца за које се очекује да ће бити ослобођени сутра на основу споразума Израела и Хамаса.

    Фарес, који има водећу улогу у планираном ослобађању затвореника, рекао је за ЦНН да очекује да ц́е сутра, у првој групи, бити пуштено око 30 до 35 људи.

    "Сви затвореници ће бити пуштени на контролном пункту Бејтунија, који се налази одмах јужно од Рамале на окупираној Западној обали", додао је он.

    Израел је објавио списак од 300 имена људи који испуњавају услове за пуштање на слободу у оквиру размене.

    Огромна већина су мушкарци старости између 16 и 18 година, који су, према дефиницији Уједињених нација, деца, на неколицина њих је млађа од 14 година.
    Према подацима ЦНН-а, ма листи су и 33 жене.

  • 19:15

    Израелски министар одбране очекује још "најмање два месеца борби" након хуманитарног примирја

    Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да ће војска наставити "интензивну" борбу против Хамаса још најмање два месеца након завршетка "кратке" паузе.

    "Оно што ћете видети у наредним данима је прво ослобађање талаца. Овај предах ће бити кратак", рекао је он, поручивши трупама да се "спреме за наставак", преноси "Гардијан".

    "Биће наставка, јер треба да остваримо победу и да створимо подстицај за ослобађање наредних група талаца, који ће се вратити само под притиском", рекао је он.

  • 18:40

    Од почетка сукоба убијено 14.854 Палестинаца, од чега 6.150 деце и 4.000 жена

    Власти у Појасу Газе саопштиле је да је број убијених Палестинаца од 7. октобра порастао на 14.854, од чега 6.150 деце и 4.000 жена.

    Број рањених премашио је 36 хиљада људи, а 7 хиљада људи је нестало.

    До данас је 1,5 милиона људи расељено и остало без дома, наводи се.

  • 17:28

    Хамас: Катар, Египат и САД гарантују да се хуманитарно примирје поштује

    Катар, Египат и Сједињене Државе су гаранти поштовања хуманитарног примирја у Појасу Газе, изјавио је у четвртак портпарол Хамаса Басем Наим.

    "Хуманитарно примирје у Гази је важан корак у ублажавању патњи нашег народа... Катар, Египат и Сједињене Државе, који су били део ових преговора, гаранти су поштовања хуманитарног примирја у Гази", рекао је Наим за емитер "Ел Араби".

  • 17:23

    "Блумберг": Цена рата за Израел достићи ће 48 милијарди долара, трећину финансира САД

    Потрошња израелске владе на војну операцију у Појасу Газе достићи ће 48 милијарди долара, при чему ће трећину укупног износа обезбедити САД, пренео је "Блумберг", позивајући се на податке консултантске компаније "Лидер капитал маркет".

  • 16:55

    Медији: Израел ће ослободити 39 палестинских жена и деце

    Израел ће ослободити 39 палестинских жена и деце у оквиру хуманитарног примирја са Хамасом, известио је египатски "Ел Кахера њуз", позивајући се на извор.

    Раније у току дана Министарство спољних послова Катара саопштило је да ће Хамас у петак ослободити 13 израелских жена и деце.

    Египатски извор је такође рекао да ће камиони са хуманитарном помоћи и горивом ући у сва подручја појаса Газе у оквиру примирја.

image