Свет

Немачка продужила статус заштите избеглицама из Украјине

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер истакла је да ће свако ко је принуђен да бежи од рата и даље бити безбедан у Немачкој
Немачка продужила статус заштите избеглицама из Украјинеwww.globallookpress.com © Arne Dedert

Бундесрат, горњи дом немачког парламента, одобрио је у петак одлуку доњег дома - Бундестага и донео уредбу о продужењу статуса заштите украјинским тражиоцима азила до почетка марта 2025. године, саопштило је Федерално министарство унутрашњих послова.

"Боравишне дозволе избеглицама из Украјине, које су добиле заштиту у Немачкој, наставиће да важе до 4. марта 2025. године", наводи се у саопштењу Бундесрата објављеном на сајту немачког Министарства унутрашњих послова.

Како се додаје, ова лица не морају да поднесу захтев за продужење свог боравишног статуса и нису потребни никакви додатни одласци у имиграциону канцеларију.

Основ за даље продужење привремене заштите је одлука земаља чланица ЕУ која је донета крајем септембра 2023. године.

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер истакла је да ће свако ко је био принуђен да бежи од рата и даље бити безбедан у Немачкој и имаће приступ образовању и тржишту рада.

"Продужили смо заштитни статус избеглицама из Украјине. Наставићемо да штитимо животе људи из Украјине. Настављамо да подржавамо Украјину", поручила је министарка.

У Немачкој тренутно живи око 1,1 милион Украјинаца, који су у Немачку ушли од 24. фебруара 2022. године, од почетка сукоба са Русијом.

Око 350.000 њих су деца и омладина до 18 година. Око две трећине одраслих избеглица су жене.

    

image