Свет

Црвени крст: Украјинске избеглице у опасности да постану бескућници у Британији

У Велику Британију је до сада стигло више од 192.000 Украјинаца
Црвени крст: Украјинске избеглице у опасности да постану бескућници у Британији© Christopher Furlong/Getty Images

Истраживање британског "Црвеног крста" показало је да се ове зиме хиљаде украјинских избегличких породица налазе у опасности да остану без крова над главом и четири пута је већа вероватноћа да ће они завршити на улици него породице из Велике Британије.

Та организација и Универзитет Хериот-Ват позивају у свом заједничком извештају на обезбеђивање додатних средстава за украјинске породице, како би био спречен нагли пораст бескућништва, преноси "Гардијан".

У извештају се наводи да се очекује да ће 6.220 украјинских избегличких породица до краја 2023. поднети захтев за подршку бескућницима, што је повећање од 13 одсто у односу на претходну годиону.

Истраживачи су открили да су украјинске породице у већем ризику да остану без крова над главом него друге породице у Великој Британији.

Укупно 298.430 породица се пријавило за подршку бескућницима у 2022/23, што је 1,24 одсто свих домаћинстава у Енглеској у тој финансијској години.

Потражња за приступачним становима широм Велике Британије је у порасту, а Украјинци су посебно изложени ризику од бескућништва због ризика од прекида односа са домаћинима, језичких баријера и потешкоћа у сналажењу на стамбеном тржишту.

До сада је више од 192.000 Украјинаца стигло у Велику Британију преко два главна владина програма - "Домови за Украјину" у ком британске породице примају избеглице, и "Украјинска породична шема" који омогућава Украјинцима да се придруже члановима породице насељеним у Великој Британији.

image
VV inauguration
banner