Свет

Анкете све горе по Бајдена: Није само Трамп опасан, угрозио би га и Кенеди

Бајденов рејтинг већ је историјски низак за председника, а и даље опада, па је сада на 38 одсто подршке што је најниже од јула 2022.
Анкете све горе по Бајдена: Није само Трамп опасан, угрозио би га и Кенеди© Drew Angerer/Getty Images

Предизборне анкете све су горе по америчког председника Џозефа Бајдена, а главни разлози за његов пад су - то што је почео да губи младе бираче, његов однос према сукобу на Блиском истоку, али и пораст шанси независних кандидата.

Овонедељна анкета Ен-Би-Си њуза донела је, за "Политико" запањујући резултат: Трамп је омиљенији од Бајдена и међу гласачима млађим од 35 година. Он има 46 одсто подршке према 42 одсто колико има садашњи амерички лидер.

И друге анкете такође показују тесну трку двојице политичара у групи која је раније представљала поуздано демократско бирачко тело. Анкете у којима води Бајден само су изузетак, а не правило.

Бајденов рејтинг већ је историјски низак за председника, а и даље опада, па је сада на 38 одсто подршке што је најниже од јула 2022.

У међувремену, Трампови бројеви расту. Он је први пут овог месеца прешао 46 одсто, а већ ове недеље стигао је изнад 47 одсто, што је отприлике једнако његовом уделу гласова на изборима 2020.

Од средине августа, Бајден и Демократски национални комитет потрошили су око 12 милиона долара на рекламне огласе на државној телевизији, а током већег дела јесени, Бајден је трошио око милион долара недељно, иако је то отприлике преполовљено у последњих неколико недеља

Ни то му, међутим, не помаже.

Једна од најупечатљивијих ствари у вези са "застрашујућим" бројевима анкета за Бајдена је да се пореде само са Трампом, и не укључују кандидате трећих страна који би могли да извуку још више гласова од председника.

Анкетари Бајена још нису "премерили" узевши у обзир Роберта Ф. Кенедија млађег и Корнела Веста или кандидаткињу Зелене странке Џил Стајн.

Трампова предност у односу на Бајдена у просецима "Рил клир политикса" мања је када се дода Кенеди, али нешто већа када су укључени и Вест и Стајн . То значи да је прерано рећи тачно како ће независни кандидати и кандидати трећих страна променити изборну математику за Бајдена и Трампа.

image