Свет

Срећан рођендан, председниче! Сви гафови Џозефа Бајдена

Амерички лидер данас слави 81. рођендан и на жалост америчких бирача, и даље планира да се поново кандидује за председника
Срећан рођендан, председниче! Сви гафови Џозефа Бајдена© Win McNamee/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден данас слави рођендан и ако сте то заборавили, не секирајте се – велике су шансе да се ни он сам не сећа да пуни 81. годину, поручују корисници друштвених мрежа, подсећајући тако још једном на највећу америчку бригу - да је у праву Дмитриј Медведев када каже да им је председник "матори глупан".

Бајденов рођендан пада свега два дана пред Дан захвалности, али је готово сигурно да већина Американаца тог датума неће захваљивати небесима на свом председнику.

Један од најстаријих лидера на свету већину мандата провео је бламирајући се пред страним лидерима, па и пред својим гласачима, тако да да велики део грађана Бога моли да се Бајден не докопа реизбора. То сведоче и најновији резултати анкета којима је Америка Бајдену честитала 81. лето – анкета коју је спровео Ен-Би-Си њуз показала је да само 40 одсто Американаца верује да председник САД добро ради свој посао – а чак 57 процената испитаних незадовољно је најпре Бајденовим ставом у односу на сукоб Израела и Хамаса.

Ново истраживање "Блумберг њуза" и "Морнинг консалта" показало је да спиновање Беле куће о добром менталном здрављу америчког лидера све мање пролази и да све више гласача Бајдена сматра престарим иако његов ривал Доналд Трамп има само четири године мање.

Бајденове године, међутим, на њему и његовом понашању су итекако видљиве. Без обзира што тренутни лекар Беле куће тврди да је амерички председник "здрав", "живахан" и "способан да успешно обавља своје дужности", некадашњи председнички лекар, који није на Бајденовом платном списку, поручује да је лидер Америк, не само сенилан и дементан, већ и – опасан.

"Зaстрашујуће је што је Бајден наш главнокомандујући. Он углавном не зна где се налази и сваког дана нас приближава свеопштем рату с Русијом и Кином. Његов когнитивни поремећај ће убити људе", истицао је Рони Џексон, који је лекар био у доба Обаминог и Трамповог мандата.

А осим што је опасан, он је и комичан. Готово сваки његов јавни наступ драгоцен је извор подсмеха за све његове противнике.

То је човек који ће, након смрти британске краљице Елизабете, мртав ладан узвикнути - "Боже чувај краљицу", или за Ненси Пелоси изјавити да је Американце спасила од Велике депресије која се десила 1929. године.

Бајден је, како тврде његови сарадници, "при чистој свести", али је успео да помеша Кину и Канаду, и новозеландски рагби тим "Ол блекс" са озлоглашеном британском војном јединицом "Блек енд танс" која се борила против ирске републиканске армије пре једног века.

Исто тако из његових уста изашао је бисер да су "сиромашна деца једнако паметна као и бела деца", а "истакао се" и када је на једној свечаној вечери у публици почео да тражи некадашњу чланицу представничког дома Џеки Валорски – која је два месеца касније погинула.

За њега је председник Британије Раши Сунак, жену је успео да помеша са рођеном сестром, а Камалу Харис назвао председницом, док је за Путина рекао да "губи рат у Ираку. За сина који је умро од рака, тврдио је да је погинуо у Ираку, а након масовне пуцњаве у којој је убијено шесторо људи, осећао је да је неопходно да каже: "Ја сам Џо Бајден, муж др Џил Бајден и једем Џенин сладолед са чоколадним мрвицама".

Листа бламова америчког председника овде се не завршава. Свет још памти како је Бајден стискао Хилари Клинтон око струка, њушкао косу женама или љубио децу.

Лидер ове нуклеарне силе углавном нема појма где је пошао, а ни одакле је дошао, а осим што је снимљен како се рукује с ваздухом, гура Ришија Сунака и не зна да изађе са бине, због њега су најобичније степенице проглашене највећом претњом по националну безбедност. Највећи изазов нове председничке кампање му је - да се не саплете.

"Због тебе 81 изгледа као 101 и требало да те буде срамота због свега што си учинио земљи и свету", пожурила је да лидеру Америке честита републиканка Лаверн Спајсер (нама позната по питању зашто би Србија морала да се одрекне Косова, а Украјина не мора да препусти ниједан део своје територије).

Чини се, ипак да највише разлога за радост данас има најпознатија и вероватно најбоље плаћена геронтолошка сестра на свету - амерички државни секретар Ентони Блинкен – који је након што је Бајден данас, по традицији помиловао ћурке Либертија и Белу, и то без икаквог блама или инцидента -  коначно безбрижан.

А пошто је амерички председник решио да ове године прескочи журку и рођендан тек током недеље обележи са породицом у Нантакету, Блинкeн се неће секирати хоће ли најстарији лидер САД рођендан провести на ногама и у широком луку избегавати степениште. Бајденова жена Џил ће највероватније бити та која ће се, током прославе, старати да је муж опет не помеша са Камалом Харис, и да рођенданске честитке прима искључиво од гостију, не рукујући се са ваздухом.

Укратко, Блинкен, чији су тренутак добијања чира ових дана забележиле и камере, када је Бајден, после успешног састанка са кинеским лидером, Си Ђинпинга назвао диктатором – данас више неће морати да брине око тога хоће ли његов претпостављени успети да одува свећице, а да не запали Белу кућу, као што је, пре неколико дана,  само том једном реченицом "заждио" све дипломатске покушаје отопљавања веза са Кином.

Бајден је иначе, након што је помиловао две ћурке, разјаснио и једну недоумицу. 

Иако је данас напунио 81 годину, он каже, није присуствовао првом помиловању ћурки пре 76 година.

"Желим да знате да нисам био на првом догађају, јер сам био премлад за то", рекао је Бајден.

image