Свет

Берни Сандерс: Израел нема право да убије 12.000 људи за шест, седам недеља

Сенатор је упозорио на то да Израел крши међународно право бомбардујући цивиле, али и истакао да владу Бењамина Нетанијахуа треба новчано условити
Берни Сандерс: Израел нема право да убије 12.000 људи за шест, седам недеља© Jens Kalaene

Сенатор Берни Сандерс рекао је за "Си-Би-Ес њуз" да Израел нема право да убије 12.000 људи за шест, седам недеља као одговор на терористички напад Хамаса који је почео 7. октобра.

"Израел је напао Хамас на стравичан начин, 1.300 невиних људи је поклано. Израел има право да се брани, али Израел нема право, по мом мишљењу, да убије 12.000 људи за шест, седам недеља, од којих су две трећине жене и деца. Немају право на то, то је кршење међународног права", изјавио је Сандерс.

Бивши демократски председнички кандидат и садашњи независни сенатор из Вермонта додао је да су Сједињене Државе увек подржавале Израел, и да треба с тим да наставе, али да морају да их упозоре да у њиховим ваздушним нападима не смеју да убијају невине мушкарце, жене и децу.

По његовим речима, у разговору с врло десничарском владом премијера Бењамина Нетанијахуа треба истаћи да решење треба тражити у оквирима постојања две државе не би ли се изборили с кризом у Појасу Газе и на Западној обали одакле терају Палестинце с њихове земље, али их и убијају.

Сандерс, који од почетка сукоба Хамаса и Израела заговара прекид неселективног бомбардовања Палестинаца, отишао је и корак даље истичући да САД треба да Израелу поставе ултиматум.

"Дакле, по мом мишљењу, треба да кажемо, ако желите новац од Сједињених Држава, морате да чујете и шта ми желимо. Једноставно не можемо им давати бланко чек", закључио је Сандерс.

image