Свет

Маск: Спреман сам да учествујем у обнови Газе, Хамас мора бити уништен

Амерички милијардер Илон Маск се сагласио са Нетанијахуом да палестинска милитантна организација има геноцидне намере према јеврејском народу
Маск: Спреман сам да учествујем у обнови Газе, Хамас мора бити уништен© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Амерички милијардер Илон Маск је у разговору уживо на платформи Икс са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом током посете Израелу рекао да "нема избора" осим да се уништи терористичка група Хамас како би се донела боља будућност Гази.

Он се сагласио са Нетанијахуом да палестинска милитантна организација има геноцидне намере према јеврејском народу, преноси "Тајмс оф Израел".

Маск, власник компаније "Икс" и извршни директор "СпејсИкса" рекао је да би желео да помогне у обнови Газе након рата, напомињући да је рехабилитација територије важан корак ка спречавању будућег сукоба.

"Ако желите сигурност, мир и бољи живот за становнике Газе, онда морате уништити Хамас. Прво морате да се решите отровног режима као што је то урађено у Немачкој и Јапану", рекао је Нетанијаху, на шта је Маск одговорио да нема другог начина и додао да жели да помогне, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да они "који имају намеру да убијају морају бити неутралисани".

"Пропаганда мора да престане да обучава људе да буду убице у будућности. А онда, Газу треба учинити просперитетном. И ако се то деси, мислим да ће то бити добра будућност", поручио је амерички предузетник.

Маск је истакао да су цивилне жртве "неизбежне" и да Израел покушава да их избегне у свом рату против Хамаса.

"Треба ускладити чврст став и протеривање терориста и оних који намеравају да убију, а истовремено помоћи онима који су остали... Обично победник кажњава губитника", додао је Маск.

Он је указао на обнову Немачке и Јапана од стране савезника после Другог светског рата као примере како су напори за реконструкцију након великог рата и јасне победе помогли да се обезбеди мир на дужи временски период.

"Надам се да ћете бити укључени. А чињеница да сте дошли овде, довољно говори о вашој посвећености да покушате да обезбедите бољу будућност", рекао је израелски премијер Маску.

Маск данас борави у Израелу, током четвородневне паузе у борбама. Он је прошлог месеца оптужен за подстицање антисемитизма након што се сагласио са објавом у којој се тврди да Јевреји подстичу мржњу према белцима.

"Дела говоре више од речи", написао је Маск на Твитеру, уочи данашње посете Израелу, током које је предвиђено да се састане и са израелским председником Исаком Херцогом и породицама талаца које Хамас држи у Гази.

Нетанијаху је у септембру позвао Маска да успостави равнотежу између заштите слободног изражавања и борбе против говора мржње на друштвеној мрежи Икс.
Маск је раније рекао да се противи свему што "промовише мржњу и сукобе", укључујући било који садржај на платформи Икс.

image