Свет

НАТО: Спремите се за дугу борбу у Украјини, Ф-16 не може много да промени

Потребно је више конкретних акција и јачање подршке Кијеву. Не смемо потценити Русију, каже данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
НАТО: Спремите се за дугу борбу у Украјини, Ф-16 не може много да промениwww.globallookpress.com © Bernd Elmenthaler

Североатлантска алијанса данас је представила Украјини препоруке које Кијев треба да усвоји како би се приближио чланству у НАТО-у, открио је генерални секретар организације Јенс Столтенберг на седници Савета НАТО-Украјина у Бриселу.

Како преносе "РИА Новости", списак чини низ реформи, које, између осталог, претпостављају борбу са корупцијом, јачање принципа правне државе, и пружање подршке људским правима и правима националних мањина у Украјини.

На седници је, такође, утврђен и годишњи план сарадње Алијансе са Украјином за 2024. годину, који се односи на енергетску безбедност, сарадњу у сфери иновација и "оперативно усаглашавање" НАТО-а и Украјине.

"Заједно ћемо трансформисати свеобухватни пакет помоћи у вишегодишњи програм који ће у дугорочној перспективи помоћи у обнови украјинског безбедносног и одбрамбеног сектора и подржати украјинске капацитете за одвраћање и одбрану. Као део ових напора, осмишљавамо мапу пута за постизање потпуне оперативне усаглашености Украјине са НАТО-ом".

Столтенберг је поручио и да Кијев и савезници треба да буду спремни за "дуге и тешке" борбе у Украјини, јер Русија има знатне залихе ракета пред зиму. Уз то, он је признао да испорука авиона Ф-16 сама по себи не може да промени ситуацију на фронту.

"Ф-16 ће ​​ојачати украјинску противваздушну одбрану. Истовремено, морамо схватити да не постоји систем наоружања који ће сам по себи променити ситуацију на бојном пољу. У питању је истовремена комбинација више могућности", појаснио је.

Нешто раније током дана, уочи седнице Савета НАТО-Украјина, шеф НАТО-а је изјавио и да би земље чланице Алијансе требало да исказују и јачају подршку Кијеву "не само речима, већ и конкретним делима".

Упозорио је и да се Русија не сме потценити, јер, како каже, НАТО је већ видео да је дошло до ескалације на фронту.

"Већ смо видели повећање војних акција. Морамо бити спремни за нове ракетне и ваздушне нападе. Потребно је више акција. Треба не само да наставимо, већ и да појачамо подршку Украјини", рекао је он на заједничкој конференцији са украјинским министром спољних послова Дмитријом Кулебом.

"Украјина је све ближа и ближа чланству у Алијанси. Данас ћемо размотрити како да подржимо Украјину на путу до чланства, разговараћемо о напорима везаним за неопходне реформе и подршци Алијансе у циљу њиховог спровођења", изјавио је он.

image