Свет

Патриотски заокрет Бугарске социјалистичке партије: Не "трећем полу" и санкцијама Русији

БСП тренутно има 10 одсто посланика у бугарском парламенту
Патриотски заокрет Бугарске социјалистичке партије: Не "трећем полу" и санкцијама Русијиwww.globallookpress.com © Hristo Vladev/ZUMAPRESS.com

Бугарска социјалистичка партија (БСП), која је део социјалиста ЕУ (ПЕС), објавила је ове недеље да званично формира ширу коалицију са проруским и националистичким странкама, јавља "Еурактив".

Бугарска социјалистичка партија је ревносно држала недвосмислену проруску позицију, превасходно као директни наследник Комунистичке партије која је била на власти у Бугарској након Другог светског рата све до 1989. године.

Актуелни лидер странке Корнелија Нинова, пише портал, преусмерила је лево-прогресивни политички карактер странке у правцу националистичке реторике. Тренутно БСП има 10 одсто посланика у бугарском парламенту.

"Ми смо против заставе којом Партија европских социјалиста (ПЕС) маше последњих година како би применила Истанбулску конвенцију, како би признала трећи род који нема везе са биолошким полом", објаснила је Нинова додајући да њена партија не одобрава увођење санкција Русији.

Она је патриотски заокрет БСП објаснила променама на глобалном нивоу.

"Срећна сам због победе Роберта Фица у Словачкој. Клатно се креће од екстремног либерализма до друге крајности – фашизма. Морамо то да зауставимо на средини", рекла је Нинова и навела да је мото патриотског савеза – "заштита бугарских интереса у ЕУ".

Први тест за бугарску националистичку левицу биће европски избори у јуну, на којима ће се, оцењује "Еурактив", БСП такмичити са проруском евроскептичном странком Вазраждане, односно Препород, која инсистира на прекиду чланства Бугарске у НАТО-у и доводи у питање чланство земље у ЕУ.

Нинова је најавила да ће у новом лево-националистичком блоку бити 16 партија са којима је БСП сарађивао на последњим локалним изборима крајем октобра.

image