Русија

Све дужи списак министара који бојкотују самит ОЕБС-а у Скопљу због Лаврова

Делегацијама Украјине, Естоније, Летоније и Литваније смета што Русија планира да учествује на састанку министара ОЕБС-а
Све дужи списак министара који бојкотују самит ОЕБС-а у Скопљу због Лаврова© Tanjug/Thomas Peter/Pool Photo via AP

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба не долази на састанак Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Северној Македонији јер долази руска делегација, наводи портпарол украјинског Министарства Олег Никољенко на друштвеној мрежи.

"Руска Федерација доследно уништава ОЕБС злоупотребљавајући правило консензуса", написао је Никољенко наводећи то као образложење одлуке украјинске делегације да не учествује на министарском састанку ОЕБС-а.

Софија је 27. новембра отворила свој ваздушни простор за посету руског министра спољних послова Сергеја Лаврова састанку министара у Северној Македонији, а претходно је ту одлуку донело Скопље, будући да је ваздушни простор ових земаља затворен за руске авионе због уведених санкција.

Лавров се, такође, налази на списку санкционисаних особа.

Самит у Скопљу ће, из истих разлога, бојкотовати и министри спољних послова Литваније, Естоније и Летоније.

Они су истакли да ће планирано присуство Сергеја Лаврова Москви пружити "прилику за пропаганду", пренео је Ројтерс.

"На тај начин ствара се ризик да дође до легитимације агресорске Русије, као законитог члана наше заједнице слободних нација", саопштили су министри прибалтичких земаља.

На прошлогодишњем министарском састанку ОЕБС-а у Варшави, Пољска Лаврову није дозволила улазак у земљу, упркос томе што правила ОЕБС-а налажу да би састанку требало да присуствују представници свих 57 земаља чланица.

Састанак министара спољних послова ОЕБС-а одржаће се од 30. новембра до 1. децембра у Скопљу, на којем чланови организације морају да одлуче о председавајућој држави.

Русија никада није одбила мировне преговоре са Украјином, нагласио је раније председник Русије Владимир Путин на састанку Г20.

"Украјина их је одбила и још потписала закон којим се конкретно забрањују преговори са Русијом", подсетио је.

image