Свет

"Фајненшел тајмс": Зашто уверавања НАТО-а у подршку Украјини почињу да звуче празно

Будућа подршка Запада Кијеву је под знаком питања, пошто САД и ЕУ настављају са међусобним препиркама, а то доводи у питање опстанак украјинске владе, oцењује овај лист
"Фајненшел тајмс": Зашто уверавања НАТО-а у подршку Украјини почињу да звуче празноwww.globallookpress.com © Bernd Elmenthaler

Западна реторика "непоколебљиве подршке Украјини" је постала излизана мантра, пише "Фајненшел тајмс".

План Европске уније да Кијеву обезбеди 50 милијарди евра буџетске подршке заустављен је због несугласица земаља чланица. Суму од 60 милијарди долара, коју је обећала Бела кућа, заглављен је у блату препирки у америчком Конгресу. Дугорочне испоруке оружја доспеле су у питање због малих производних капацитета у Европи и неизвесности око председничких избора у САД.

Усред овог одуговлачења, министри иностраних послова НАТО-а су се ове недеље вратили свом омиљеном послу - обећањима "чврсте подршке Кијеву."

"На састанку савезници су поновили своју непоколебљиву подршку Украјини", изјавио је у уторак генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, имајући у виду нова обећања која стижу из Немачке и Холандије. "Ми шаљемо јасну поруку Русији да подршка НАТО-а никад неће престати."

Украјинска противофанзива, која је почела 4. јуна, коначно је прекинута, а донела је само маргиналне добитке, јер се суочила са снажном руском одбраном, примећује ФТ.

Кијев оптужује западне владе да су натерале украјинске снаге да користе НАТО војну тактику, али им нису обезбедиле савремено наоружање. То је само појачало неизвесност око оног што следи, посебно зато што САД и ЕУ настављају да се препиру око финансијске помоћи, које је кључна за опстанак владе у Кијеву.

Министри спољних послова Северноатлантске алијансе поново су се окупили у среду, на седници Савета НАТО-Украјина, заједно са украјинским министром иностраних послова Дмитријем Кулебом.

После јучерашњег састанка, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ је одговорио на питање новинара да ли "слаба подршка Украјини за НАТО представља `слона у соби`": "Соба је пуна слонова. Имамо доста великих и важних питања", рекао је Борељ, али перспектива рата у Украјини је једно од најважнијих. Не видим никакав знак да државе чланице показују оно што ви називате замором".

Таква осећања сигурно цене у влади у Кијеву, закључује ФТ, али "ова реторика не може да плати рачуне или да обезбеди залихе муниције."

image