Свет

Извори за Ен-Би-Си: Истиче време за усвајање закона о америчком финансирању Кијева

Ако се предлог закона који везује новац за Украјину са средствима за друге намене не усвоји у периоду између Дана захвалности (23. новембра) и Божића (25 децембра), шанса да то буде учињено касније "драматично се смањује"
Извори за Ен-Би-Си: Истиче време за усвајање закона о америчком финансирању КијеваGetty © Drew Angerer/Getty Images

Шансе да амерички Конгрес одобри значајну количину помоћи Украјини уз средства за друге сврхе биће драстично ће опасти ако овакав закон не буде усвојен до краја године, пише "Ен-Би-Си Њуз", позивајући се на изворе са Капитол хила.

Оштра дискусија америчких конгресмена о допунској потрошњи ће се наставити након паузе за Дан захвалности.

Предстојећа дебата ће се односити на предлог да се помоћ за Украјину, Израел, америчке азијско-пацифичке савезнике, хуманитарну помоћ за палестинске цивиле, као и финансирање за обезбеђење јужне границе САД одобре заједно путем једног закона.

Амерички председник Џозеф Бајден претходно је затражио од Конгреса да усвоји помоћ од 105 милијарди долара за Израел и Украјину и за јачање границе САД са Мексиком. Представнички дом са републиканском већином није одобрио овај предлог, а многи "црвени" посланици затражили су да се о овим питањима одлучује засебно.

Представнички дом је усвојио нацрт закона за помоћ Израелу као самосталну иницијативу, али се сматра да закон неће наићи на одобрење Сената који држе демократе, јер укључује и одредбе које смањују финансирање Службе унутрашњих прихода (ИРС), а што се коси са политиком "плавих".

Кратак период између Дана захвалности и Божића биће кључан за преговоре о закону о допунској потрошњи, изјавила су за "Ен-Би-Си њуз" четири извора у Сенату који су директно укључени у процес. Ако се Представнички дом њему успротиви, шанса да закон буде прихваћен "драматично се смањује" након нове године, наводи се.

Нови представник председничког дома, републиканац Мајк Џонсон, наговестио је прошлог месеца да би прихватио комбиновање помоћи за Украјину са средствима за пограничну контролу, али не и са онима за помоћ Израелу.

Лидер демократске мањине у Представничком дому Хаким Џефрис рекао је новинарима прошле недеље да "ниједна партијска одлука у Представничком дому... нема шансе да постане закон".

Џонсоновог претходника, Кевина Макартија, избацила је његова сопствена партија у септембру, након што су га противници даљег финансирања Кијева оптужили да је склопио тајни договор са Белом кућом како би осигурао да се финансирање настави.

Критичари кажу да помоћ Кијеву није транспарентна и да не би требало да буде приоритет за амерички народ.

image