Свет

Акција Европола широм јужне Европе: Више од 500 ухапшених

Србија је са службеницима из Молдавије, Украјине и земаља региона била укључена у сајбер патролирање – откривено 120 налога и појединаца повезаних с трговином ватреним оружјем
Акција Европола широм јужне Европе: Више од 500 ухапшенихwww.globallookpress.com © Harald Tittel

Европол је ухапсио 566 особа и запленио више од 300 комада оружја и готово тону дроге широм јужне Европе у оквиру недељу дана координисаних заједничких акција ЕМПАЦТ, у којој је учествовало 26 европских земаља и низ међународних организација, наведено је на сајту те европске организације.

Службеници су од 13. до 18. новембра привели готово 290.000 субјеката, откривши 2.229 илегалних улазака, у акцијама које су укључивале сарадњу појачане провере на спољним границама ЕУ и специјалне операције у европским земљама.

Током акције коју је водио међународни координациони центар успостављен у Скопљу, и у којој је учествовало више од 22.000 службеника полиције, жандармерије, граничара, царинских органа и националних јединица, заплењено је преко 300 комада оружја и 20.206 комада муниције, као и готово тона дроге.

Србија је, заједно са службеницима из Молдавије, Украјине и земљама региона, била укључена у сајбер патролирање, током ког је откривено 120 налога и појединаца повезаних с трговином ватреним оружјем, од чега је 94 откривено преко апликација за размену порука, 11 на интернет-продавницама и 10 на другим веб-сајтовима и пет на "дарк вебу".

У оквиру интернет патролирања оперативне активности биле су усмерене ка откривању недозвољене трговине ватреним оружјем и прикупљању додатних информација о идентификованим циљевима.

Током недељу дана заједничке акције, која је резултирала отварањем 121 новог предмета против криминалних мрежа, Европол је координирао размену оперативних информација и распоредио стручњаке на терену како би теренским оперативцима пружили подршку у реалном времену.

Два холандска тима са специјалном опремом за скенирање надгледала су прелазе у Грчкој и Црној Гори, док су за спољне границе ЕУ били задужени службеници Фронтекса.

image