Свет

Малта преузима председавање ОЕБС-ом 2024. године, главна порука: Живи смо

Блокада или непоштовање принципа Организације је директна претња њеним основним вредностима, поручио је Министарски савет ОЕБС-а
Малта преузима председавање ОЕБС-ом 2024. године, главна порука: Живи смо© TANJUG/ MSP/ DIJANA VUKOMANOVIĆ

Председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи саопштио је данас да ће Малта преузети председавање том организацијом 2024. године.

Ту одлуку је донео Савет министара током самита организације у Скопљу, написао је Османи на Иксу.

Главне поруке коју је Савет министара ОЕБС-а упутио током самита јесте да је ова организација жива, а да је њена вредност већа што се више користи за превазилажење несугласица.

Блокада или непоштовање принципа Организације је директна претња њеним основним вредностима, главне су поруке које је упутио Министарски савет ОЕБС-а у Скопљу, преноси РСЕ.

Представници ЕУ земаља осудили су Русију и изразили снажну подршку украјинском народу, а неки од њих су напустили салу током обраћања шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који је у свом обраћању рекао да се оно што се тренутно дешава у ОЕБС-у није прави начин на који треба третирати питања европске безбедности.

Лавров је поручио да Запад није извукао никакву поуку из својих грешака, а "хорско" излагање многих западних лидера о руској "агресији" указује да наставља да их прави.

image