Свет

Ердоган: Око 3.000 адвоката поднело тужбе против Израела пред Међународним кривичним судом

Нећемо одустати од тога. Желимо да се свим израелским руководиоцима, који су умешани у тај геноцид, суди и да буду кажњени, поручио је турски председник
Ердоган: Око 3.000 адвоката поднело тужбе против Израела пред Међународним кривичним судомwww.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Око 3.000 адвоката, укључујући и турске, поднело је пријаве Међународном кривичном суду (МКС) у вези са израелским акцијама у Појасу Газе, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган по повратку из Уједињених Арапских Емирата, преноси ТАСС.

"Око 3.000 адвоката предало је неопходне пријаве МКС-у у Хагу. Међу њима је и наш посланик из Истанбула Џунејт Јуксел. Ти људи ће пратити цео процес. Очекујемо да ти кољачи Газе, извршиоци геноцида, посебно премијер Израела Бењамин Нетанијаху, који је ухваћен на делу, добију неопходну казну", казао је Ердоган.

Он је додао да ће на највишем нивоу пратити развој те ситуације, као и да је Јуксел пренео да су његови састанци у Хагу били успешни.

"Нећемо одустати од тога. Желимо да се свим израелским руководиоцима, који су умешани у тај геноцид, суди и да буду кажњени. Свет то мора да учини", истакао је турски лидер.

Ердоган је још једном поновио да никада неће признати Хамас као терористичку организацију.

"Хамас није терористичка организација. То су људи, који настављају да се боре на земљи, коју су успели да одрже од 1947. године све до данас. Никада нећу моћи да признам Хамас као терористичку организацију, без обзира шта неко каже", подвукао је.

Према Ердогану, Запад, посебно Сједињене Државе, Хамас стално приказују као терористичку организацију, нагласивши да се спољна политика Анкаре строго гради у складу са интересима Републике Турске и очекивањима њеног народа.

image