Свет

Тајно гласање и махнита кампања: Русија истиснута и из Међународне поморске организације

Агенција УН очигледно губи непристрасност, оцењује Москва
Тајно гласање и махнита кампања: Русија истиснута и из Међународне поморске организацијеwww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck/dpa

Након што је изгубила место у Извршном савету Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО), Русија није успела да обезбеди реизбор у извршни орган агенције УН - Међународну поморску организацију (ИМО).

ИМО са седиштем у Лондону је одговоран за регулисање безбедности међународног бродског саобраћаја, спречавање загађења и управљање другим питањима. Окупља 175 земаља чланица. Русија, која је дугогодишњи члан Савета ИМО, је избачена из извршног тела након тајног гласања за одабир 40 надзорних чланова.

Исход гласања био је резултат "махните и политизоване кампање", коју је покренуо Колективни запад, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова. "Од самог почетка изборног циклуса, западне земље и њихови кијевски штићеници поставили су себи једини циљ – да по сваку цену спрече да наша земља поново буде изабрана у Савет", саопштено је из Москве.

Последњих недеља Русија је више пута упозоравала да ИМО очигледно губи своју непристрасну улогу и да се суочава са огромним "спољним притиском". Антируска кампања је кулминирала обраћањем украјинског председника Владимира Зеленског који је почетком недеље позвао чланове тог тела да избаце Москву из Савета, тврдећи да је Русија нанела огромну штету "слободи пловидбе".

Отприлике половина држава чланица ИМО-а подржала је Русију чак и након "притиска без преседана" са Запада, навело је министарство. "Захвални смо свим нашим партнерима који су нашли снаге да се одупру неоколонијалним амбицијама евроатлантских савезника предвођених Вашингтоном и Бриселом и дају свој глас Русији", наводи се у саопштењу министарства.

image