Русија

Русија истиснута из Извршног савета Организације за забрану хемијског оружја

Оствариле се најаве Руса да САД и њихови истомишљеници настоје да их истисну из ОЗХО
Русија истиснута из Извршног савета Организације за забрану хемијског оружјаwww.globallookpress.com © Lin Liping/Xinhua

Руска Федерација је истиснута из Извршног савета Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) након што је добила 65 од потребних 66 гласова, током 28. Конференције држава чланица организације.

Тако су се оствариле најаве заменика министра индустрије и трговине Русије Кирила Лисогорског, који је раније, говорећи на Конференцији, поручио да САД и њихови истомишљеници настоје да избаце Русију из Извршног савета ОЗХО.

Због тога је у Источноевропској групи организације, по наређењу Вашингтона и Брисела, формиран антируски лоби од 18 држава које се потчињавају војно-политичким интересима НАТО-а и ЕУ, додао је министар.

Чланице организације, овим гласањем показале су да из источноевропске групе земаља, више од Русије места у Извршном савету организације "заслужују" Литванија, Пољска и Украјина.

Коментаришући ранији захтев Литваније за учешће у савету, руска страна је нагласила да то неће донети никакву додатну вредност решавању задатака ОЗХО и позвала земљу да повуче своју пријаву.

Организација за забрану хемијског оружја је међународна организација са седиштем у Хагу, чија је основна функција да контролише да ли земље потписнице Конвенције о забрани хемијског оружја поштују исту. Колико ће се међусобно контролисати чланице које су углавном припаднице истог војно-политичког блока, без противтеже у виду Русије - остаје да се види.

Реагујући на ове догађаје, Владимир Зеленски се захвалио свима који су подржали кандидатуру Украјину и "избациле Русију".

"За мање од месец дана Русија је први пут у историји пропала на три избора за међународна тела. Ово је логичан резултат деловања Русије: њена улога у међународним пословима све је мања, а њена изолација расте", оценио је Зеленски.

image