Свет

СЗО: Европа има најбрже растућу епидемију ХИВ-а на свету

Ханс Клуге је навео да са ресурсима и технологијама за дијагностиковање, лечење и превенцију преношења вируса, које данас постоје нико на континенту не сме да болује од ХИВ-а или да умре због њега
СЗО: Европа има најбрже растућу епидемију ХИВ-а на светуGetty © China Photos / Stringer

Директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге изјавио је да епидемија ХИВ-а има највећи успон на европском континенту.

У поруци посвећеној Светском дану борбе против сиде, који се обележава 1. децембра, Клуге је навео да са ресурсима и технологијама за дијагностиковање, лечење и превенцију преношења вируса које данас постоје нико на континенту не би смео да болује или умре од ХИВ-а.

"Иронично, европски регион има најбрже растућу епидемију ХИВ-а на свету", рекао је Клуге и додао да многи људи касно иду у медицинске центре, тако да 50 одсто заражених Европљана прекасно добије дијагнозу.

"Овај тренд се није променио за 10 година. У великом броју земаља у нашем региону, стопе смртности су неприхватљиво високе; у другим је преношење ХИВ-а скоро потпуно престало", рекао је Клуге.

Како је додао, данас је ХИВ постао "хронична болест попут других", па пацијенти са овом дијагнозом могу да имају дуг и здрав живот и да избегну преношење вируса.

Клуге је нагласио да у области здравствене заштите "стигми и дискриминацији нема места".

"Изолација и искљученост не заустављају епидемије. Учешће и поверење заустављају", нагласио је он.

image