Свет

Харисова: Циљеви САД завршетак сукоба Израела и Хамаса и уједињење Палестинаца

Потпредседница Америке је истакла да Хамас не може да контролише Појас Газе јер би се тако угрожавали како Израел, тако и палестински народ, али и регионална безбедност
Харисова: Циљеви САД завршетак сукоба Израела и Хамаса и уједињење Палестинаца© Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Потпредседница САД Камала Харис, која се налази у Дубаију на климатском самиту КОП28, у разговору с председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем нагласила је да САД неће допустити расељавање Палестинаца, пренео је АП позивајући се на саопштење канцеларије потпредседнице.

Канцеларија је навела да је Харисова изјавила да САД не подржавају присилно пресељење Палестинаца из Појаса Газе или Западне обале, сталну опсаду Газе или прекрајање граница, као и да је један од циљева Вашингтона окончање сукоба Израела и Хамаса и уједињење Палестинаца у један владајући ентитет.

Харисова би требало да регионалним лидерима изнесе предлоге који би "ставили гласове Палестинаца у центар", када су у питању наредни кораци за енклаву по завршетку сукоба, саопштила је Бела кућа.

"По окончању рата напоре за обнову требало би следити у оквиру јасне политичке перспективе за палестински народ и његову сопствену државу, коју би водиле ревитализоване палестинске власти уз значајну подршку међународне заједнице и земаља у региону", наведено је у саопштењу Беле куће.

Потпредседница САД је јасно ставила до знања да Хамас не може да контролише Појас Газе, јер је то "неодрживо за безбедност Израела, благостање
палестинског народа и регионалну безбедност".

Администрација председника Џозефа Бајдена истакла је потребу за решењем по којем би се формирале две државе, као и поновним примирјем Израела и Хамаса ради ослобођења талаца и достављања хуманитарне помоћи.

image