Свет

Снег направио хаос у неким деловима Европе: Падавине погодиле југ Немачке, Минхен паралисан

На југу Немачке, у деловима Аустрије, Швајцарске, Чешке и у Шкотској јаке снежне падавине изазвале су хаос у саобраћају и друге проблеме
Снег направио хаос у неким деловима Европе: Падавине погодиле југ Немачке, Минхен паралисан© Tanjug/AP/Matthias Schrader

Јаке снежне падавине отежале су јавни живот у јужној Немачкој. Снег и лед изазвали су хаос у саобраћају. Минхен је потпуно стао - у баварској престоници тренутно уопште нема јавног саобраћаја, не раде ни метро, ​​аутобуси, ни трамваји, пише портал немачког јавног сервиса АРД.

Полиција у Минхену саветује да се уоште не седа у возила. Грађани би требало да возе само "ако је то неизбежно". 

Затворени аеродроми нема железничког саобраћаја

Аеродром Минхен саопштио је да је обуставио летове до 6 сати ујутру у недељу.

Аеродром Нирнберг је преузео појединачне летове, али нема више капацитета. Око 20 авиона, углавном на дугим летовима, који је требало да слете у Минхен одлетели су за Франкфурт. Али, капацитет аеродрома у Франкфурту је сада исцрпљен.

Тренутно је блокран железнички саобраћај у скоро целој Баварској: возови не могу стигну до главне железничке станице у Минхену. У Улму и Минхену путници су морали да преноће у возовима, преноси "Дојче веле".

У железници претпостављају да ће ограничења трајати цео дан. Отказивања и кашњења возова због временских прилика би такође могло да буде и у другим деловима јужне Немачке.

На путевима у јужној Баварској - било је бројних незгода, већина њих само са материјалном штетом. На аутопутевима су настале дуге колоне.

У Баден-Виртембергу је такође било доста снежних падавина. У близини Штутгарта, свеж снег је изазвао падање дрвећа, које пак довело до прекида струје, тамо где је оно пало на водове. 

У осталим немачким покрајинама углавном је било хладно, али није било несрећа.

За сада - остаје овако хладно са снегом

Према подацима немачке метеоролошке службе, време ће за сада остати овакво - зимско. У недељу увече се може очекивати јак мраз са најнижим температурама од минус 10 до минус 15 степени, посебно у Шлезвиг-Холштајну и на југозападним планинама.

На југу и југоистоку Немачке се очекују снежне падавине, понегде обилније. Највеће количине новог снега очекују се у Алгоју са 30 до 40 центиметара. У Саксонији су могуће количине свежег снега од десет центиметара. 

Само дуж Рајне, на северозападу Немачке као и директно уз море, понегде привремено неће бити мраза.

Аустрија и Швајцарска

Током ноћи на планинама у многим местима у Швајцарској и западној Аустрији пало је око 50 центиметара снега. У деловима Аустрије и Швајцарске на снази је други највиши ниво упозорења од лавина.

Власти су саопштиле да је четврти ниво упозорења проглашен на великим надморским висинама. У Швајцарској је велика опасност од лавина на високим алпским теренима, према Институту за истраживање снега и лавина.

У аустријском Тиролу било је проблема у друмском и железничком саобраћају. Поред тога, на неким местима је нестало струје јер је дрвец́е пало на водове. 

Завејана јужна Чешка

Обилне снежне падавине довеле су до проблема у саобраћају и нестанка струје у Чешкој. Стотине возила за чишћење било је нон-стоп на терену.

На граници са Баварском проглашена је ванредна ситуација. Ту је током ноћи пало нешто мање од метра свежег снега.

Више од 15.000 домаћинстава остало је без струје након што је мокар снег оштетио надземне водове.

Дошло је до прекида у железничком саобраћају на неколико праваца због обореног дрвећа.

Упозорења за Енглеску и Шкотску

Британска метеоролошка служба издала је упозорења од леда и снега за делове Шкотске, као и за целу источну обалу Енглеске и југозапад Енглеске. Аеродром у Глазгову привремено је обуставио рад због неочекивано обилних снежних падавина, касније је саобраћај поново успостваљен.


image