Свет

Министар отказао пут због кризе буџета која тресе Немачку: Како закрпити рупу од 17 милијарди евра?

Министар економије Роберт Хабек је требало да одлети у Дубаи вечерас да би присуствовао КОП28, а затим у Оман, Израел и Саудијску Арабију
Министар отказао пут због кризе буџета која тресе Немачку: Како закрпити рупу од 17 милијарди евра?Getty © Sean Gallup

Немачки министар економије Роберт Хабек не путује у Дубаи на конференцију о клими КОП28 јер је потребан Немачкој да настави преговоре о буџету за 2024, саопштио је портпарол немачке Владе.

Хабек је требало да одлети у Дубаи вечерас да би присуствовао КОП28, а затим у Оман, Израел и Саудијску Арабију, пренео је Ројтерс.

Међутим, немачки канцелар Олаф Шолц га је замолио да одложи пут и да приоритет разговорима у коалиционој влади о томе како да се реши дефицит од 17 милијарди евра у буџету за 2024. годину, настао одлуком Уставног суда прошлог месеца. И немачка министарка спољних послова Аналена Бербок и Шолц присуствовали су конференцији КОП28 која је почела 30. новембра и траје до 12. децембра.

Пресуда Уставног суда Немачке да влада те земље не сме да прерасподели 60 милијарди евра неискоришћених фондова из периода пандемије корона вируса изазвао је праву политичку буру, која би могла да има далекосежне последице. Пресуда је изазвала прави хаос у Берлину.

Влада је одлучила да замрзне све нове издатке, пре свега оне повезане са обновљивом енергијом, док не одлучи да ли ће покушати да укине тзв. кочницу дуга или ће скресати потрошњу у другим областима.

Пошто је влада већ одредила намену за новац који одлуком суда више не може да користи, министар финансија Кристијан Линднер сада мора да изађе на крај са рупом у буџету и то свега неколико дана пре него што би Бундестаг требало да гласа о издацима за следећу годину.

Главна "жртва" пресуде могли би да буду пројекти транзиције на одрживе изворе енергије, које је влада промовисала као решење економске кризе настале обуставом увоза енергената из Русије.

image