Свет

ЕУ заврће славину: Кијев остаје без 50 милијарди евра?

Ово представља нови удар за Украјину после неуспеха дуго најављиване (контра)офанзиве, а заменица украјинског премијера описала је самит ЕУ као егзистенцијални тренутак за Украјину
ЕУ заврће славину: Кијев остаје без 50 милијарди евра?www.globallookpress.com © IMAGO/Emmanuele Contini

Државе чланице ЕУ далеко су од постизања договора о заједничком буџету ЕУ уочи самита у Бриселу 14. и 15. децембра, укључујући и 50 милијарди евра за Украјину, саопштили су званичници ЕУ који су желели да остану анонимни, преноси "Фајненшел тајмс".

Напори ЕУ да се постигне компромис отежани су због победе десничарске странке на изборима у Холандији и након недавне пресуде немачког суда, којом се ограничава задуживање немачке владе. Споразум о буџету "представља веома тежак посао", изјавио је високи званичник ЕУ.

Мађарски премијер Виктор Орбан је обећао да ће ставити вето на преговоре Украјине о чланству у ЕУ: "То је супротно интересима неколико држава чланица, а приступање Украјине ће бити могуће тек за много година."

"Ми смо се усуђујемо да то кажемо, без обзира на притисак коме смо изложени", додао је Орбан.

Ово представља нови удар за Кијев после неуспеха украјинске контраофанзиве. Олга Стефанишина, заменица украјинског премијера, описала је самит ЕУ као "егзистенцијални тренутак" за Украјину.

Украјина је упозорила да неизвесност око пакета подршке САД и Европе доводи у опасност "макрофинансијску стабилност" земље.

"Ово је тренутак истине", рекао је неименовани званичник ЕУ.

Мађарски премијер Орбан противи се наставку финансирања Украјине. Званичници ЕУ тврде да мађарски лидер овог пута изгледа неумољиво.

Педесет милијарди евра за Украјину налази се у пакету са захтевима за 15 милијарди евра за миграције, 10 милијарди евра за инвестиције у "стратешке технологије" и 19 милијарди евра за отплату камата на заједничко задуживање ЕУ.

На последњем самиту лидера ЕУ у октобру, немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је прорачуне комисије као "смешне".

image