Свет

Сијарто: Сарадњу Москве и Будимпеште ништа не може да поквари, споразум о гасу тече по плану

Мађарска своју спољну политику гради на основу националних интереса, поручује шеф мађарске дипломатије из Скопља
Сијарто: Сарадњу Москве и Будимпеште ништа не може да поквари, споразум о гасу тече по плану© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да га је руски колега Сергеј Лавров на састанку у Скопљу уверио да се све испоруке гаса и нафте из Русије у Мађарску одвијају према распореду и да ће тако и остати.

Сијарто је, након састанка са Лавровом на маргинама састанка министара спољних послова ОЕБС-а у Скопљу, напоменуо да Будимпешта своју спољну политику гради на основу националних интереса и да не прихвата спољне притиске, па ће стога наставити сарадњу са Русијом у области енергетском сектору, као и раније.

"Што се тиче снабдевања гасом и нафтом, мој колега Сергеј Лавров ме је уверио да Русија и руске компаније у потпуности спроводе и поштују уговоре који су са нама склопљени. Све испоруке иду по плану и тако ће и да остане", написао је Сијарто на Фејсбуку.

Након октобарског састанка руске и мађарске делегације у Пекингу, Сијарто је рекао да су руски председник Владимир Путин, заменик руског премијера Александар Новак и шеф "Гаспрома" Алексеј Милер уверили мађарску страну да ће Русија испунити све уговорне обавезе за испоруку гаса Мађарској, упркос одлуци Бугарске о повећању таксе за транзит руског гаса.

image