Свет

"Харец": Да ли је Хамас зарадио милионе кладећи се на израелске акције пре почетка сукоба?

Изгледа да је неко знао унапред за план Хамаса да нападне Израел, тврде експерти за берзанско пословање
"Харец": Да ли је Хамас зарадио милионе кладећи се на израелске акције пре почетка сукоба?Getty © David Silverman / Staff

Хамасов напад на Израел 7. октобра затекао је израелску војску неспремну. Али неко је изгледа знао да ће до напада доћи и зарадио је милијарде кладећи се на пад вредности израелских акција у Тел Авиву и на Волстриту пет дана пре напада, тврде експерти.

Бивши комесар америчке Комисије за хартије од вредности Роберт Џексон и стручњак за обвезнице Џошуа Митс навели су у тексту под називом "Трговање терором" да су такозване краткорочне израелске обвезнице порасле у данима пре 7. октобра, далеко надмашивши продају током "бројних других периода кризе".

Иако аутори не упиру директно прстом у Хамас, алудирају да је група финансијски више него "писмена" да ово изведе и тако профитира од напада. Неко је, наводе, зарадио милионе на туђој несрећи.

Џексон и Митс су са својим тимом, пише "Харец", пронашли снажне индиције да је 2. октобра неко у америчким берзанским круговима очекивао хаос у Израелу и купио огромну количину израелских акција кладећи се да ће њихова вредност пасти. Такозвани "шортинг" - који није незаконит - укључује зараду од хартија од вредности које не поседујете. Ако сте уверени да ће акције пасти, позајмите их од некога, продате их, а онда их касније (понекад само за неколико дана) купите на тржишту по нижој цени, вратите позајмљено и ставите разлику у џеп.

Људи који су 2. октобра узели израелске акције прошли су добро. Експерти наводе да је првог дана пословања после напада на Израел, 11. октобра, трговина израелским акцијама на америчком тржишту надмашила продају која се догодила током других периода кризе, укључујући финансијску кризу 2008. А клађењем на израелске акције, неко је зарадио милионе долара за неколико дана.

Оно што је интересантно да је клађење против Израела било нарочито изражено у Њујорку, вероватно зато што су инвеститори закључили да ће војна индустрија добро проћи од непријатељстава, а многе друге компаније послују на међународним тржиштима, тако да напад на Израел не би шкодио њиховом пословању, али и на берзи у Тел Авиву.

image