Свет

Ројтерс: Израел запленио налоге на крипто берзи "Бајненс", два повезана са ИСИС-ом

Циљ акције израелских власти је ометање активности Исламске државе
Ројтерс: Израел запленио налоге на крипто берзи "Бајненс", два повезана са ИСИС-омGetty © Michael M. Santiago / Staff

Израел је запленио око 190 крипто налога на крипто берзи "Бајненс" од 2021. године, укључујући два за која је рекао да су повезана са Исламском државом (ИСИС) и десетине других за које је рекао да су у власништву палестинских фирми повезаних са исламистичком групом Хамас, преноси Ројтерс позивајући се на документа која су објавиле антитерористичке власти у земљи.

Израелски национални биро за борбу против финансирања тероризма (НБЦТФ) је 12. јануара запленио два "Бајненс" рачуна и њихов садржај, показао је један од докумената на веб страници НБЦТФ-а. Заплена је требало да "омете активност" Исламске државе и "наруши њену способност да оствари своје циљеве", наводи НБЦТФ на својој веб страници.

У документу НБЦТФ-а, нису наведени детаљи о вредности заплењених криптовалута, нити о томе како су налози повезани са Исламском државом.

"Бајненс", највећа светска крипто берза по обиму трговања, наводи да Ројтерс "намерно изоставља критичне чињенице".

Берза је "блиско сарађивала са међународним антитерористичким властима" на запленама, наводи "Бајненс". "Што се тиче конкретних организација поменутих у чланку, важно је разјаснити да лоши актери не региструју налоге под именом својих злочиначких подухвата", наводи се.

Израелско министарство одбране, које је одговорно за НБЦТФ, није коментарисало.

Према израелском закону, министар одбране земље може да нареди заплену и конфискацију имовине за коју министарство сматра да је повезана са тероризмом.

Регулатори на глобалном нивоу већ дуго позивају на строжу контролу крипто берзи како би спречили незаконите активности, од прања новца до финансирања тероризма. Заплене које је извршио израелски НБЦТФ наглашавају како владе циљају крипто компаније у својим напорима да спрече илегалне активности.

image