Свет

"Најбоља међу најгорим опцијама": Бела кућа предлаже да Појасом Газе управљају палестинске власти

Вашингтон је свестан да је ово несавршено решење, али у мору лоших опција, ова делује најприхватљивије, иако би могло да доведе до сукоба САД и израелских власти
"Најбоља међу најгорим опцијама": Бела кућа предлаже да Појасом Газе управљају палестинске власти© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Послератна слика која одговара Вашингтону подразумева да би Појасом Газе, када буде очишћен од Хамаса, требало да управља обновљена администрација Палестине, којој припада власт на Западној обали реке Јордан, пише "Политико".

Сама Бајденова администрација признаје да је ова одлука прилично лоша, али је тренутно најбоља опција коју је Бела кућа развила као план за послератну структуру Појаса Газе, тврди амерички лист, позивајући се на неименоване изворе.

Израел сада не планира да разговара ни о чему осим о рату, па постоји могућност да израелске власти неће пристати на предлог САД у вези са палестинским властима.

"Тел Авив има другачију визију ситуације, иако Израелци још не могу да формулишу коначну одлуку о Појасу Газе", додаје извор.

Почетком новембра шеф америчког Стејт департмента Ентони Блинкен разговарао је са палестинским лидером Махмудом Абасом и позвао га да преузме контролу над Појасом Газе након што га Израел очисти. Ти преговори су се одвијали без учешћа Израела.

image