Свет

Фон дер Лајен: Компликовани односи ЕУ - Кина, предстојећи самит је самит избора

Главне теме самита Европске уније и Кине биће трговински односи, геополитичка ситуација и климатске промене
Фон дер Лајен: Компликовани односи ЕУ - Кина, предстојећи самит је самит избораGetty © Sean Gallup / Staff

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је предстојећи самит ЕУ - Кина самит избора, јер је однос ЕУ према Кини веома сложен.

Она је у интервјуу за АФП рекла да ће на самиту 7. децембра пре свега бити речи о трговинским односима, али и о сукобима у Украјини и на Блиском истоку, као и о борби против климатских промена.

Фон дер Лајен је навела да се трговински дисбаланс између ЕУ и Кине удвостручио у последње две године и да сада износи скоро 400 милијарди евра.

"Мислим да је важно да Кину не видимо само као трговинског партнера и индустријску моћ, већ и као технолошког конкурента и војну моћ. И као глобалног актера који има различите и дивергентне погледе на глобални поредак. Видимо недостатак приступа кинеском тржишту за европске компаније. Видимо преференцијални третман домаћих кинеских компанија и гледамо питање скривених и директних и индиректних субвенција кинеским компанијама у односу на европске компаније. И овде је важно схватити да на јединственом тржишту ЕУ штитимо конкуренцију. И фер конкуренцију. И зато, такође желимо фер конкуренцију када су у питању глобални актери који долазе на наше јединствено тржиште", рекла је Фон дер Лајен.

Према њеној оцени, приметно је успоравање раста у Кини, али се још увек види вишак капацитета у производњи када су у питању субвенције.

"Дакле, вишак капацитета на глобалном тржишту и кинеских производа. Као последица тога, нека тржишта се затварају, неки играчи су затворили своја тржишта и ово је био огроман ефекат преливања на европско јединствено тржиште. Ми ћемо разговарати о овим питањима, такође са чињеницама и бројкама, као и о томе како да их решимо да бисмо поново успоставили равнотежу трговине између Европске уније и Кине. Неравнотежа је видљива, на пример, када се погледа извоз из Кине у ЕУ је три пута већи него обрнуто. Другим речима, ако имате три контејнера који иду из Кине у Европу, два од ових контејнера су празна и враћају се кући", појаснила је Фон дер Лајен.

image